“Upoznaj 3D svijet – od izrade do ispisa 3D modela”: krećeš li s 3D printanjem i modeliranjem sada znaš gdje krenuti

Priče

3D printanje kao “mainstream” senzacionalistička medijska tema imalo je svoj zalet pa praktički i vrhunac 2013./2014. godine. Svi ćemo ih imati doma, isprintat ćemo sve što zamislimo, zauvijek će se promijeniti funkcioniranje dućana i doma, rekli su nam. Naravno, nešto takvo se nije dogodilo iz jednostavnog razloga što je sve to pisanje bilo napuhano i lažno.

Mnogi su se zato i razočarali kada su shvatili da im 3D printer ne može u 2 minute kreirati najnovijeg transformera u 17 boja, 93 pokretna zglobna dijela (jer se transformira i u autić, naravno) i sve to samo na temelju – pazi sad – ideje! Koja se nekako čudesno materijalizira. No dok se ja tu zezam na račun ispraznog pisanja, cijela scena “makersa”, “geekova”, dizajnera, inženjera (…) godinama strpljivo i pametno radi s 3D printerima.

Od tada printeri nalaze svoj razvoj i smisao u mnogim područjima ljudskog rada. Da je s 3D printerima i 3D modeliranjem potrebno ozbiljno raditi od ranih dana obrazovanja potpuno je jasno iako nismo ni blizu standarda po kojem svaka učionica ili barem svaka škola ima jedan malko kvalitetniji i robusniji 3D printer. Ma hajde barem malenu Prusu.

U svemu tome pomaže nam jedan od rijetkih izvora na hrvatskom jeziku, objavljen upravo 2021. godine u izdanju Školske knjige pod naslovom “Upoznaj 3D svijet – od izrade do ispisa 3D modela” predstavljen kao priručnik za početnike. I doista, to je dobar priručnik savršen za one koji se tek interesiraju za svijet 3D printanja, znatiželjniju djecu ili profesore koji misle raditi nešto na tome polju.

Rekao bih da mu je glavna karakteristika preglednost te preciznost. Sadržaji se kreću oko toga što je uopće 3D printer, koji je njegov smisao (tu mnogi imaju problem), vrste, način rada, a potom su izloženi svi detalji oko samog printa o kojima je važno voditi računa kao što su debljina sloja, geometrija ispune, debljina predmeta, podloga za prvi sloj….

Kada se obrazlaže o 3D printerima ne govori se samo o lijepim stvarima – problema nije malo i to je jedna od izazovnosti rada s njima. Tu je dobro staro odljepljivanje prvog sloja, utjecaji vanjskih faktora poput vlage i temperature na osjetljivu plastiku, izvlačenje niti… To je dosta važno jer mnoge nervira sva ta problematika pa brzo odustaju iako za to nema razloga. Sve ima svoje rješenje, a neka ograničenja se mora prihvatiti kao i sa svim ostalim uređajima.

Važnost Tinkercada

Važno je što fokus nije samo na tehnologiji 3D printanja već se zašlo i u ono što daje pravi začin čarolije, a to je naravno 3D modeliranje. U softverskom dijelu fokus je na Tinkercadu, najpopularnijem i najprestižnijem načinu ulaska u svijet 3D modeliranja – besplatan, “u oblaku”, intuitivan, i danas je najbolji adut za sve početnike.

Taman dok ovo pišem Gregor mi šalje poruku da je uspio kalibrirati 3 printera na kojima danima radimo božićne ukrase, ali su zbog prvog sloja počeli zafrkavati te da moramo nabaviti bolje ljepilo. S 3D printerima nikada nije dosadno, a priručnik “Upoznaj 3D svijet” to lijepo pokazuje i zato mu je mjesto u vašoj kućnoj biblioteci. Odmah negdje pokraj tvoje nove Pruse…