Kad narasteš...

Uvijek možeš biti što želiš

Priče
Ilustracija: Marko Butorac

„Što želiš biti kad odrasteš?“ pitanje je koje često čujemo kroz život, a činjenica je da rijetko kada znamo jasan odgovor.

No, kada zapravo moramo odlučiti što želimo biti? Zbog čega zvuči kao da je odluka konačna? Ono što radimo ne definira ono što jesmo, ali zato skup vještina koje razvijamo putem postaje dio naše ličnosti. Upravo zato je dobro znati kako slijediti svoje snove, a putem si dozvoliti promjene.

Neke ideje o tome što želimo biti u životu imamo od malih nogu, neki mišljenje putem promjene više puta, dok neki zaista postaju ono što su maštali.

Ilustracija: Marko Butorac

Kad smo mali, mislimo da odrasli ljudi znaju sve. Da znaju što žele, da vole ono što rade i da uvijek znaju točan odgovor na sve. I ako sada ne znamo što želimo biti, ma sigurno ćemo znati kad odrastemo. 

Kako odrastamo, shvatimo da nije baš tako, počnemo donositi odluke i nismo uvijek sigurni u svoje izbore. Koju školu upisati? Koje hobije odabrati? Što mene zapravo interesira? Čime se želim baviti? Koji fakultet upisati? Koji posao potražiti? 

Koliko god godina imali, ne postaje uvijek lakše naći točan odgovor, ali postaje lakše slušati svoje interese i vjerovati da možemo raditi nešto što nas zanima.

Putem često imamo uzore, ljude iz stvarnog svijeta, ali i likove iz filmova i serija, koji utječu na naša razmišljanja. Jako je dobro imati pozitivne primjere na koje se oslanjamo, uzore ili idole koji imaju karakteristike koje mi želimo razviti. 

Možda su to Hermiona ili Harry Potter koji nas inspiriraju da vjerujemo u svijet čarobnjaka koji se odvija paralelno s našim. Možda je to najbolji nogometaš na svijetu zbog kojeg vjerujemo da svatko može uspjeti uz naporan rad i vježbu. Možda je to teta iz dućana, koja nas uči kako ljubaznošću nekome možemo uljepšati dan. A možda je to mama, koja svaki dan svojom bezuvjetnom ljubavlju pokazuje kako se živi i voli.

Kada roditelji i učitelji u školi postavljaju pitanje: „Što želiš biti kada odrasteš?“, česti su odgovori doktor, učitelj, policajac, balerina ili pilot. Iako postoje tisuće različitih zanimanja, često odabiremo zanimanje koje nas je oduševilo jer se njime bavi netko koga znamo. Prijatelj roditelja, član šire obitelji ili lik iz serije ili filma na TV-u.

Odlična je vijest da nije uopće važno odabiremo li ljude koje znamo, nepoznate pojedince ili likove iz crtića, važno je da biramo njihove karakteristike, koje nas inspiriraju.

Kako bismo lakše odabrali put kojim želimo ići, hobi ili zanimanje koje će nas zabaviti, a uz koje se možemo razvijati u kojem želimo, možemo si pomoći već sada s nekoliko malih trikova.

Pronađi svog idola 

Ako već sada znaš što želiš biti, provjeri kako to zanimanje zaista izgleda u stvarnosti. Ako naprimjer želiš biti doktor, provjeri s roditeljima ili prijateljima znaju li doktora s kojim bi mogao porazgovarati o tome kakav je to posao i što je potrebno. Ponekad idealiziramo neka zanimanja i kad vidimo što zaista znače, shvatimo da nam je nešto drugo ipak bliže.

Zapiši svoje interese 

Vjerovali ili ne, poslovi koji prije nekoliko godina nisu postojali danas postoje. Svijet je brži nego ikada i imamo više izbora nego ikada. Zapiši svoje interese i hobije, tako ćeš znati u čemu uživaš i možda prema čemu se usmjeriti. Kad stvari stavimo na papir, često nam se iskristalizira nešto što do tada nismo primijetili. 

Otkrij svoje talente 

Ako obožavaš matematiku i uživaš u rješavanju kompleksnih zadataka, možda te čeka inženjerska karijera, a ako pjevaš kao slavuj i uživaš u glazbi, možda je dobro razmisliti o daljnjem razvoju u tom smjeru. Predivno je kad možemo raditi nešto što volimo i pritom biti dobri u tome, pa počnimo od onoga u čemu sada uživamo. Prigrli svoje interese, jer iako matematika nije najpopularnija stvar na svijetu sada, može biti odličan temelj za velik broj različitih zanimanja.

Upitaj se kakve probleme voliš rješavati 

Umjesto da razmišljaš o zanimanju, o onome što želiš raditi, prebaci fokus na to kakva osoba želiš biti. Poslovi se mijenjaju, ali vještine koje razvijemo putem ostaju. Fokusiraj se na razvoj onih vještina koje će ti najbolje pomoći u tome kakva osoba želiš postati. Naprimjer, ako želiš imati svjetsku karijeru glazbenika ili inženjera, počni učiti engleski jer je on svakako preduvjet za komunikaciju. 

Bavi se hobijima 

Plivanje, sviranje klavira, nogomet, gluma… bilo koja izvannastavna aktivnost odlična je za razvoj. Hobi može postati zanimanje, ako se dovoljno potrudimo i ako vjerujemo da je to ono što čime bismo se trebali baviti.

Vjeruj u sebe 

Najvažnije je da zaista vjeruješ u sebe i u svoj san. Ako je tvoj san postati astronaut, i to zaista jako želiš, već si otvaraš taj put vjerovanjem u sebe. Vjera u sebe potiče nas da se više trudimo i pritom gledamo mogućnosti koje imamo, a ne ograničenja koja se mogu pojaviti putem.

Fleksibilnost i promjene

Ništa nije konačno. Samo zato što se školujemo za neki posao ne znači da moramo zauvijek raditi baš taj posao. Unutar jedne grane zanimanja postoji više različitih smjerova u kojima možemo otići, a ponekad i skroz promijeniti karijeru.

Dobri primjeri su poznati koji nisu uvijek bili poznati, dapače napravili su velik zaokret u karijerama. Poznati glumac Brad Pitt vozio je limuzine prije svjetske karijere, pisac Stephen King radio je kao domar u školi prije nego je počeo pisati, a veliki Walt Disney je prije otkrivanja svijeta zabave bio urednik u jednim novinama. Nikada nije kasno u potpunosti napraviti zaokret i fokusirati se na ono što želimo.

I to je ono što je super, uvijek možemo iznova promijeniti svoje interese. Uvijek možemo biti što želimo. Samo je potrebno malo vjere u sebe i hrabrosti.

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.