Ima svega

I poznati pišu dječje knjige: ogromnaaaaaaa lista naslova iz tipkovnica glazbenika do “ozbiljnih” književnika

Priče

U dječjoj knjižnici sve češće susrećemo poznate osobe… Ne samo kao goste i roditelje, sve se više kriju na policama knjiga, na hrptovima, naslovnicama, među redcima…

Dječja je književnost sve zanimljivija „velikim piscima“, a nama je još zanimljivije kad nam ruku i očiju dopadnu knjige na čijim koricama ugledamo imena koja tamo ne bismo očekivali. Gle tko je napisao ovu knjigu!

Veliki pisci, mala književnost

Mućni, pretresi, potraži smisao: dječja književnost i igre riječima vole se javno.

Roman Simić

Roman je cijelim svojim bićem upravo zaigrani dječak, pa zapravo nismo sigurni koja je njegova prava književnost – ona koju je prvu odabrao ili ova koju je kasnije otkrio. U svakom slučaju, Babom Jagom i divom Zaboravom odmah se vinuo u nebesa, a serijalom o Juri stvorio nam problem na ovoj listi: s 4 naslova je li tek okušaj ili je ipak promijenio dres? Čekamo nastavak ove priče…

Baba Jaga i div Zaborav 

Raskošna slikovnica autorskoga dvojca – Romana Simića Bodrožića i Manuela Šumberca. Prva je to dječja priča cijenjenog i nagrađivanog R.S. Bodrožića o Babi Jagi koja je poznati lik iz narodnih i mitskih priča. Uglavnom prijeti i plaši djecu, ali koji puta i pomaže junacima u njihovim pothvatima.

U ovoj priči ona treba riješiti određene zadatke. Naime, napao ju je Div Zaborav i odnio tri haljine koje predstavljaju njezinu mladost, zrelost i starost. U rješavanju zadataka pomaže joj stara lutka. Priča je na više razina simbolična i svatko je može iščitati na svoj način.

Jura i kuckalo protiv dosade 

Moderna, lepršava i smiješna priča o dječaku koji ne zna što bi od dosade. Mnoga se djeca suočavaju sa sivom i zamornom dosadom iz koje ih je vrlo teško izvući. Autor im uz pomoć trokutastog mačka i kuckala pokazuje kako otkriti čari mašte i kako se pokrenuti iz tog teškog stanja.

Jura i gospođica Zavissst 

Jura dolazi na rođendan najboljega prijatelja odjeven u gusara. Shvativši da se jedini tako maskirao, iako se to zahtijevalo na pozivnici, obuzimaju ga tuga i zavist. Bježi u dvorište gdje susreće djeda, koji mu ispriča priču o gospođici Zavissst, zmijici koja se hrani zavišću, te kako je zbog nje pobjegao od prijatelja. Dajući savjete djedu, Jura dolazi do rješenja svojega problema.

Jura i upute za odrastanje: kako se postaje velik 

U trećem nastavku poznatog dvojca Romana Simića i Manuela Šumberca stiže nam nova pustolovina Jure, ovoga puta u malom gradu na morskoj obali. Mnoga pitanja morila su Juru, a odgovore su nizale njegove mlađe crvenokose blizanke Ana i Marija.

Juru je to jako smetalo – zar baš na svako pitanje odgovor imaju? I tek što je pomislio da se dosjetio pitanja na koje razigrane blizanke neće znati odgovor, pronalazi rješenje najveće zagonetke i otkriva tajnu odraslosti. Ova duhovita i maštovita slikovnica pisana je u rimi, a namijenjena je ranoj osnovnoškolskoj dobi.

Ivana Bodrožić

Klara Čudastvara 

Priča o maštovitoj djevojčici po imenu Klara Čudastvara i njezinom ljetu bez roditelja provedenom kod bake u kojem je upoznala pet neobičnih osoba: Maštu, Vjerana, Dosadelu, Neznanje i Strah. Klara Čudastvara sama donosi odluku o tome kome će od njih najviše dopustiti da je prati kroz život.

Ovo je knjiga je o vrlinama i manama s kojima se susreće svako dijete u ranoj školskoj dobi, kada krene upoznavati svijet i po prvi puta se osamostaljuje. Bezvremenska tema i lijepa priča za cijelu obitelj.

Olja Savičević Ivančević

Šporki Špiro i Neposlušna Tonka 

Šporki Špiro je dječak “na zlu glasu” kojeg nikada nitko nije vidio, ali živi u pričama i naklapanjima. Neposlušna Tonka je djevojčica koja živi u Gradu Utorku u kojem se svi osim nje slijepo drže pravila.

Jednog običnog utorka u Utorku susrest će se Špiro i Tonka i otkriti da li je Tonka stvarno neposlušna ili je to tek djevojčica koju nitko ne sluša i da li postoje situacije kad je baš dobro biti neposlušan i svojeglav?

Zabavna pustolovna priča u stihovima za najmlađe i mlađe osnovnoškolce. Priča je dobila i svoju dramsku verziju u Gradskom kazalištu lutaka Split.

Sami na cilome svitu 

Priča u stihovima za najmlađe popraćena je ilustracijama Svjetlana Junakovića. Dvoje usamljene djece, dječak i djevojčica i dva samotna otoka, kreću na put jedni prema drugima, doživljavajući usput avanture u kojima sudjeluju i sunce i mjesec, dide i babe, tragajući za odgovorom na pitanje što je to dom i prijateljstvo.

Na kraju knjige nalazi se pojmovnik nepoznatih riječi jer je dio teksta pisan na čakavskom narječju.

Julijana Matanović

One misle da smo male

Zabavno-edukativni roman za mlade ali i za njihove roditelje. Zajednički uradak jedne književnice i jedne dr. medicine u kojem kroz toplu priču, na vrlo zanimljiv, jednostavan i pristupačan način, osim što dotiču mnoge teme, prvenstveno govore o raku vrata maternice. Raku koji može biti eliminiran ranim otkrivanjem. Adolescentica Matija živi s majkom i bakom. Više zna o djedu nego o ocu jer joj mama zna reći da će već doznati kad bude vrijeme.

Pa kad će doći to vrijeme? Baka se posve dobro znalazi u svojim, maminim pa čak i očevim ulogama. Stroga je i ima neke čudne poglede na svijet, a s onim svojim “molim lijepo” uvijek izgura svoje mišljenje. Usprkos tome njih tri se jako vole i lijepo žive. Uskoro joj mama priča priču o muškarcu s kojim je rodila nju, Matiju. Doznaje da ga je jako voljela. Čudno, uočila je zabrinutost i umor na njezinu licu. Po prvi put otkako zna za sebe. Što je majku natjeralo da joj počne otkrivati istinu? Nije dugo čekala, barem za jedan dio istine. Tih je dana u grad dolazio poznati fotograf, njezin otac! Zašto je majku brinulo a Matija se radovala? Konačno! U naumu joj je pomogao Jurica. Vrlo brzo je doznala i drugi dio istine.

I to baš na rođendan! Kakav gorki poklon! Hoće li sada kad je dobila oca izgubiti majku?

Rečeno učinjeno

Autorica je obradila aktualne teme s kojima se tinejdžeri susreću a čitatelji lako poistovjećuju. Tinka, učenica šestog razreda, pripovijeda o svemu što se događa u njezinu životu, a događaju joj se brojne promjene i kod kuće i u školi.

Radnja romana odvija se tijekom jednoga tjedna i raspodijeljena je po danima u prvom tjednu početka nove školske godine. Zbunjena je novim osjećajima koje je počela gajiti prema jednom dječaku koji se sviđa i njezinim prijateljicama te njihovim međusobnim odnosima koji nisu više tako iskreno srdačni kao prije. Svojom upornošću i optimizmom nadvladat će sve novonastale životne situacije.

Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom

Priznata hrvatska spisateljica u svom trećem romanu za mlade donosi uzbudljivu priču o Leonu kojeg roditelji nakon završetka sedmog razreda šalju u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić. Iako je razlog odlaska usavršavanje dječakova literarnog izražavanja, ali i osamostaljivanje, boravak na otoku prerasta u neočekivanu avanturu.

Roman je ispisan u više pripovjednih lica (Leon, majka, otac i baka) čime se kroz različite vizure upotpunjuje uvid u radnju. Autorica je u priču vješto uklopila neka pitanja suvremene društvene problematike pristupajući im na duhovit način: koliko ocjene odražavaju stvarno znanje, pritisak i očekivanja roditelja, odnos roditelja i učenika prema profesorima, te prezaštitnički odnos roditelja.

Zoran Ferić

San ljetne noći 

Dječak Dado vrijeme provodi s ocem jer je njegova majka u bolnici. Tijekom posjeta majci, dječak je vidio doktoricu koja je tješila njegovog uplakanog oca. Iako baš i ne razumije situaciju oko sebe, Dadina bujna mašta puna priča o izvanzemaljcima i vilenjacima s čarobnim uljem pomaže mu da se nosi s teškom životnom situacijom.

Šetnja bolnicom dovodi ga i do novog neobičnog poznanstva s djevojčicom na onkološkom odjelu. Problemska priča hrvatskog autora namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi.

Ante Tomić

Đuro Hodalica 

Đuro je mali čvorak koji se jako razlikuje od svoje ptičje obitelji. Još kao sasvim mali ptić ispao je iz gnijezda i od tada se jako boji visina. Đurino jato nije imalo razumijevanja za malog čvorka koji ne leti te su mu se rugali i čak ga prozvali Hodalicom.

Đuro je bio tužan i odbačen od svoje vrste sve do dana kada su se hrabrost i srčanost pokazale mnogo važnijima od letenja. Kako je Đuro Hodalica postao najhrabriji čvorak u jatu pročitajte u basni hrvatskog autora namijenjenoj djeci osnovnoškolske dobi.

Milana Vuković Runjić

Vladimir i Matilda

Čarobnjak Vladimir i njegova petogodišnja kći Matilda imaju zelenu kožu i žive u stablu. Iako Vladimir iz njega najradije nikada ne bi izlazio, znatiželjna Matilda želi upoznati svijet i, više od svega, imati prijatelje.

Ne pomaže joj ni to što joj je mamu, inače dobru vješticu, začarao zli čarobnjak pa ih je napustila. Ovaj bajkoviti roman univerzalna je priča o dječjoj znatiželji, toleranciji, prijateljstvu te dobru i zlu.

Dan Brown

Divlja simfonija 

Krenite na put svijetom s Maestrom Mišem i njegovim prijateljima te saznajte koje zanimljive tajne kriju. Upoznajte plavog kita, ljupke labudove, sićušne bube i mnoge druge koji će vam otkriti mudre i lijepe pouke.

Prva slikovnica poznatog američkog pisca krije kod za besplatnu aplikaciju i glazbu koju je skladao sam autor. Bogato ilustrirana slikovnica namijenjena je djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi.

embed_full

James Joyce

Mačak i vrag 

Knjiga namijenjena djeci mlađeg uzrasta. Irski pisac James Joyce napisao je priču koja govori o stanovnicima francuskog gradića Beaugencyja. Duhovitu pripovjetku o gradonačelniku koji uz nevoljku pomoć jednog mačka nadmudri vraga i dobije most prate živopisne ilustracije.

Mačke Kopenhagena 

Kratkoća, duhovitost i posebnost – značajke su ove šarmantne priče Jamesa Joycea. Predložak za ovu zanimljivu slikovnicu bilo je pismo koje autor piše svom jedinom unuku. Kao veliki mačkoljubac, izvještava ga da u Kopenhagenu nema mačaka. Duhovito ilustrirana, priča je to za velike i male, koja se čita i između redaka.

Gabriel Garcia Marquez

Pripovijetke

Zbirka sadrži šest priča renomiranog kolumbijskog književnika čija je zajednička odrednica prisutnost dječjih likova koji su posredni ili neposredni pokretači ključnih dramaturških momenata. Stil je prožet magično-realističnim elementima koji kulminiraju u vinjetama emocionalnih proživljaja. Izdanje je oplemenjeno dojmljivim ilustracijama u boji poznate španjolske ilustratorice dječjih knjiga.

Per Olov Enquist

Planina tri pećine 

“Čudno je kako čovjek može narasti u tri tjedna. Zapravo ne može.” Ovako započinje, ali s tom spoznajom i završava ova duhovita priča najpoznatijeg švedskog književnika Per Olov Enquista. No, iako ne može narasti, čovjek može u nekoliko dana puno toga svladati.

U želji da unuku oslobodi straha od strašnog krokodila kojeg je sanjala, djed i četvero djece kreće na dvodnevni uspon na Planinu tri pećine. Na tom putu susreću se s malenom vučicom u nevolji, ali i sami upadaju u nevolje. Kako će ih riješiti, kako će se suočiti s novim strahovima i hoće li se na kraju osloboditi onih noćnih? Napeto, duhovito i zabavno štivo čeka s odgovorima.

embed_full

Tajna treće pećine 

U nastavku romana „Planina tri pećine“ susrećemo iste likove, mjesto radnje također je isto, ali možemo ga čitati kao neovisno djelo. Zabavna, duhovita i topla priča o djedu i unucima koji žele ponoviti osvajanje Planine tri pećine. U trećoj pećini pronalaze skladište droge i sukobljuju se s krijumčarima pri čemu im pomažu životinje s kojima su se sprijateljili prilikom dolaska na planinu.

embed_full

Jo Nesboe

Prdoprah doktora Proktora 

Dok se Norveška priprema za proslavu Dana nezavisnosti, djevojčica Lisa upoznaje novog susjeda, sićušnog ali odvažnog dječaka Mrvu. Lisa i Mrva slobodno vrijeme provode kod ekscentričnog doktora Proktora testirajući njegove čudnovate prahove. Mrvina domišljatost pomoći će im da nasamare zle blizance Trulsa i Tryma i uveličaju državni praznik. Prvi roman za djecu poznatog pisca kriminalističkih romana donosi duhovitu i toplu priču o prijateljstvu i hrabrosti.

I drugi naslovi iz serijala o doktoru Proktoru:

Čarobna kupka doktora Proktora

Doktor Proktor i smak svijeta. Možda.

Doktor Proktor i velika pljačka zlata

Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noć

Susanna Tamaro

Debelo srce

Ambiciozni Micheleovi roditelji u strci svoje svakodnevnice zaboravljaju na svog jedinca. Michele utjehu traži u hrani, pa postaje sve teži i teži. Kako je debeli dječak našao put do svog srca i uz to još i smršavio, pročitajte u romanu Suzanne Tamaro “Debelo srce”.

Velika jela

Ovo je vrlo nadahnuta i poetična, ekološka priča o jeli staroj tri stotine godina koju su spasili jedna vjeverica i jedno čudo. Nakon što je godinama, lijepa i veličanstvena, promatrala svijet, ljubavi i ratove, ljepote i stradanja, jednog jutra stižu drvosječe, da bi je pretvorili u božićno drvce na Trgu svetog Petra u Rimu.

Tu se upliće vjeverac Crik, ušuškan među njenim granama, a pomaže mu i jedan golub. Topla je to priča o snazi ljubavi i hrabrosti te oda prirodi i upozorenje na opasnosti kojima je izlažemo. Knjiga je to koja će zasigurno osvojiti srca mnogih čitatelja.

Između svjetova

Arsen Dedić

Gospon Dedić, svestran i osebujan kakav bijaše, stvorio nam dosta muka u ovom poretku stvari. Nije se on nikad ukalupiti dao, pa ga ni ovdje do samoga kraja nismo znali prikloniti čemu: je li on primarno pjesnik ili primarno glazbenik, glazbenik ili pjesnik.

Složismo se svakako oko jednog:  jednako moćan bijaše na oba polja, stoga, eto ga na granici, izvan svega, a opet unutra. Kao prava vezivna nit između svijeta glazbe i književnosti. Jedan, jedini, Arsen. Legenda.

Dječje oči

Zbirka tematskih raznovrsnih pjesama unutar koje se nalazi i jedan kratki ciklus pitalica, kao i ciklus pjesmica dva autora: Zvonimira Baloga i Vincius-Endrigo-Dedića, nazvan Gostujući pjesnici; namijenjena je djeci mlađeg školskog uzrasta, ali i odraslima. Pjesmice o sreći, životinjama, ljubavi, Božiću, gradu Šibeniku i festivalu, smeću i ekologiji, . . . pisane su jednostavnim, čitljivim stihovima i prožete humorom.

Sadrže dozirane sentimente, bez patetike i prenemaganja tako da će zasigurno dotaknuti skrovite, plemenite i tople kutke duše, te razveseliti i nasmijati. Zbirku je svojim ilustracijama obogatio Svjetlan Junaković, a tko želi uživati u izboru od dvanaest uglazbljenih pjesama iz zbirke, može poslušati nosač zvuka CD, objavljen kao prilog knjizi.

embed_full

Časak pjevam, časak pišem

Ponekad nam dođe da uz knjigu zapjevamo, a onda shvatimo da taj tekst nije uglazbljen. Gle, Paul McCartney napisao slikovnicu! Dok pokušavamo shvatiti kako je došlo do toga, okupismo cijeli zbor da predstavi uratke. 

Madonna

Engleske ruže

Bajkovita, topla priča privlačnog naslova popraćena zanimljivim ilustracijama prva je od pet najavljenih knjiga za djecu poznate pop pjevačice Madonne. Engleske ruže četiri su jako dobre, nerazdvojne prijateljice. Uživaju u istim stvarima i provode ugodne trenutke družeći se. U njihovoj blizini, pak živi dobra, lijepa, ali usamljena djevojčica Binah, bez društva, bez prijatelja.

Engleske ruže jako su ljubomorne na Binah jer smatraju da je ljepša od njih i da joj se svi obraćaju s previše pažnje, sve dok se u njihovim snovima ne pojavi kuma vila i upozna ih sa Binahinim životom. Poučna priča sa jasno izrečenom porukom, da prije no što počnete gunđati da je nekome bolje nego vama ipak dobro promislite da li je baš tako…

Jabuke gospodina Peabodyja

Snaga riječi je velika, nemjerljiva i ponekad nas nesmotrenost, nerazmišljanje ili pak brzopletost dovedu u situaciju da krivim izborom riječi nekoga povrijedimo ili mu nanesemo nepopravljivu štetu. O jednom takvom, nimalo ugodnom događaju, govori slikovnica “Jabuke gospodina Peabodyja”, nastala preradbom gotovo tri stotine godina starom pričom Ukrajinca Baal Shem Tova.

U malom gradiću Happvilleu, dječak Tommy Tittlebottom ispričao je svojim prijateljima, a oni pak svojim roditeljima, da trenener bejzbolske momčadi, gospodin Peabody svake subote nakon utakmice prolazi kraj voćarne gospodina Funkadelija, uzme jabuku, a da je ne plati. Kako je postupio gospodin Peabody i što je iz svega naučio dječak Billy . . . ?!, doznat će čitatelji ove slikovnice koja nije namijenjena samo djeci već i odraslima.

Jakov i sedam lopova

Samo je čudo moglo spasiti teško bolesnog dječaka Mišu. Posljednju nadu u ozdravljenje, njegovim očajnim roditeljima, postolaru Jakovu i majci Olgi, predstavljala je pomoć mudrog starca za kojeg se pričalo da razgovora s anđelima. Molitve za Mišino zdravlje odvele su starca do vrata raja, ali . . . vrata su bila zaključana.

Tek drugi pokušaj – zajednička molitva sa sedam najvećih gradskih nepoštenjaka donosi spas dječaku. Bajkovita ilustrirana priča posvećena svoj zločestoj djeci svijeta, ali i odraslima poručuje nam da se čuda događaju samo onda kada prepoznamo i priznamo svoje loše strane i prigrlimo dobra djela, jer samo tada, spremni smo primiti blagoslov i sreću.

Paul Mc Cartney

Hej, Super Djedice!

Zabavna i pustolovna slikovnica britanskog glazbenika i bivšeg člana Beatlesa Paula McCartneya donosi avanturu Super Djedice i njegove unučadi koji pomoću čarobnog kompasa putuju na razne egzotične destinacije.

Ova zanimljiva skupina vozi se letećim ribama, bježi od stampeda i lavine, a kući na kraju stiže u pravo vrijeme za spavanje. Priča je popraćena ilustracijama Kathryn Durst, a namijenjena je predškolcima i ranoj osnovnoškolskoj dobi.

Danijela Martinović

Dama

Priča o Dami koja je anđeo i koja sanja o životu na Zemlji. Kako trči po travi i igra se s dupinima. Bog joj ostvaruje želju šaljući je na svijet obitelji koja već dugo moli za blagoslov roditeljstva. Dama je presretna što joj se želja ostvaruje. Presretan je i par, Nadja i Luka, čiji je život odjednom obasjala i ispunila. Nadja je odmah osjetila kako je Dama posebno dijete. I bila je! Poslana je na Zemlju za velika djela. Poslana da štiti, hrabri, razumije, voli… čini čovjeka sretnim.

Dama pleše na kiši

Slikovnica o neobičnoj djevojčici Dami, koja se veselila ama baš svakom novom danu i smatrala je da je svaki dan poseban i dar od Boga. Veselila se Suncu jednako kao što se veselila i Kiši. Smatrala je da što više ljudi voliš, više se osjećaš ispunjeno i posebno.

Svoje misli prenosila je prijateljicama koje su je pažljivo slušale i upijale svaku njezinu riječ, a Dama i nama također upućuje poruku ljubavi, jer svaki trenutak proveden bez ljubavi, izgubljen je zauvijek.

Vojko V

Ne može

Najveći fenomen hrvatskog hip-hopa u posljednjem desetljeću uči djecu dvjema najvažnijim riječima u današnjem vremenu – Kako reći NE MOŽE! Ova slikovnica daje detaljne primjere namijenjene najmlađima i uči ih odoljeti pritisku okoline, nosi i lekcije za odrasle – da je ponavljanje majka znanja.

Kako to

Vojko V je pripremio i drugu slikovnicu, nazvanu po svom velikom hitu Kako to. Najpopularniji reper stihove je namijenio najmlađima, ali u njima će se pronaći svi. Sve što vaša djeca žele biti, to i mogu, ali nije lako to, ova slikovnica naučit će ih kako to. Poruke su snažne jer su se ispočetka svi mučili, trudili se, nisu stali i onda su naučili.

Dalibor Bartulović – Shorty (u koautorstvu s Vladimirom Bakarićem)

Iz blata

Poznati reper Shorty te već profilirani pisac romana za mlade Vladimir Bakarić zajedničkim su snagama napisali ovaj roman koji će naići na zanimanje ne samo poklonika Shortyjeve glazbe nego i ostalih starijih tinejdžera te odraslih čitatelja. Radnja je smještena u Vinkovce gdje u ne baš sjajnim prilikama odrasta glavni lik Dinko, zaljubljenik u hip-hop glazbu. Piše stihove, živi za glazbu te mašta kako će jednoga dana postati poznati hip-hop glazbenik.

Okolnosti mu baš i ne idu u prilog jer nema posla na vidiku pa time nema ni novaca, otac mu boluje od ptsp-a i pred psihičkim je slomom zbog financija, a uza sve to i policija mu je za vratom zbog kraćeg očajničkog izleta u preporodaju droge. Ipak, Dinko od svog sna ne odustaje…

Anđa Marić

Afra

Roman za mlađe osnovnoškolce o samopuzdanja i samopoštovanju. Đurđica silno želi novu, modernu torbicu kako bi postala popularna i uklopila se u razrednu klapu predvođenu najpopularnijom djevojčicom Hanom. No, s torbicom je dobila i sićušno biće narančaste kose po imenu Afra – koja će pobuditi djevojčicinu savjest, podići joj samopouzdanje i samopoštovanje te promjeniti ne samo nju već i Hanu te cjelokupnu razrednu ekipu.

Rigo Janči : ljubav kao slatko nadahnuće

Glavni junak Janči rodio se kao siromašan dječak, ali je uz veliki trud uspio postati jedan od najboljih violinista svog doba. Na jedan njegov koncert došla je i prekrasna princeza Klara, a samo je jedan pogled bio dovoljan da se zaljube do ušiju.

Kako bi joj izrazio svoju ljubav Rigo Janči je voljenoj Klari napravio ukusan kolač. Taj je kolač postao slavan kao i on te je po njemu dobio i ime – Rigojanči. Kako se uz upornost i učenje mogu ostvariti snovi koji se svima čine neostvarivi, pročitajte u istinitoj priči hrvatske autorice. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske i osnovnoškolske dobi. Na kraju knjige nalazi se recept za pripremu kolača Rigojanči.

Tajna Zmajskog mosta

Dječak Gašper, igrom slučaja, upoznaje zmaja Vatroslava koji u špilji iznad Ljubljane čeka svoju obitelj. Zmaj već stotinu ljudskih godina, što iznosi jednu zmajsku godinu, traži svoje roditelje, sestru i ujaka. Sprijateljivši se, Gašper mu pokušava pronaći obitelj uz pomoć školskih prijatelja, Chrisa, Jordana i Lane. Započevši detektivsku istragu, djeca ubrzo shvaćaju kako su zmajevi na Zmajskom mostu neobično nalik Vatroslavovoj obitelji.

Jelena Radan

Zeda: Rejna Zum u Zemlji djece

Fantastično pustolovna pripovijest prvijenac je autorice Jelene Radan, koja je široj publici poznatija kao pjevačica. Priča je to o obitelji, odrastanju i o bezgraničnosti ljudskog duha. U središtu priče je radoznala dvanaestogodišnja djevojčica, koja pronalazi tajnu knjigu i s roditeljima kreće na putovanje u potpuno drugačiji svijet, Zedu, Zemlju djece, u kome vladaju potpuno drugačija pravila ponašanja.

Fantastično i svakodnevno isprepliću se do posljednje stranice, uz pregršt duhovitosti i pustolovina, nakon kojih se ipak najljepše vratiti kući. Priča je to i o prijateljstvu, ali i o različitostima, o zajedničkim interesima, ali i o mnogim stereotipima, ali ipak ponajviše je to pohvala dječjoj mudrosti.

Vjekoslava Huljić

Moja baka ima dečkaMoj tata je lud za mnom i druge priče

Za razliku od prethodno navedenih zvijezda, Vjekoslava Huljić u svijetu glazbe ne nosi mikrofon, ali šilji olovku, i to toliko žustro da njen popis sadrži 11 naslova.

Pa ako smo kod Romana Simića dvojili zbog samo 4 naslova je li on okušaj ili već predstavnik, što tek reći u ovom slučaju. Možda najbolje ništa. Provjerite sami. 

Okušali se i oni

Ako ste mislili da je u glazbi i književnosti sve, prevarili ste se. Nešto je i u politici, znanosti, poduzetništvu, knjižarstvu, medjima, ekologiji, glumi… Sigurni smo da nismo iscrpili sve mogućnosti, no već i ovo nam donosi pregršt zanimljiva štiva za hladne zimske dane. Ili noći. Uživajte.

Jadranka Kosor

Dobar dan, kako ste? : dobro ponašanje u riječi i slici

Da, da, Premijerka koja nije htjela biti zapisničarka, jednom je davno htjela biti autorica bontona za najmlađe! I dobar niz godina bila iznimno čitana. Da, naslov je, pogađate, bio na popisu redovne đačke lektire. Sve po bontonu!

Velimir Srića

Veliko putovanje Maloga globusa

Prekrasna, topla priča o odrastanju Malog globusa kojemu je dosadilo vrtjeti se u orbiti Velikog globusa. Želio je upoznati svemir i krenuo je na put. Na tom putu je upoznao sve planete Sunčevog sustava no pomalo, strast za nepoznatim počela se trošiti.

Tada je shvatio smisao putovanja. U ogromnom svemiru, konačno je bio spreman naučiti glavne životne mudrosti. Priča je to o prijateljstvu, ljubavi, putovanju i praštanju koju nadopunjuju maštovite i lijepe ilustracije.

Zoran Maljković

Ured za izgubljene stvari

Dječak je s djedom otišao u Ured za izgubljene stvari potražiti bakine čizmice. Neobično je bilo to što su toga dana baš svi u obitelji nešto izgubili. Mama je izgubila ključ od auta, tata ključ od podruma, baka je izgubila naočale, a dječak bilježnicu iz hrvatskog jezika.

Kasnije, kada su uz večernji kviz znanja svi zajedno pogađali rješenja, dječak je shvatio što to nikada ne možemo izgubiti. Slikovnica hrvatskog autora namijenjena je djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta.

Zašto ne volim proljeće

Dirljiva priča prati glavnog junaka koji svoju slijepu i gluhu prabaku posjećuje u domu za starije osobe, a tematizira ljubav, suosjećanje, te solidarnost spram starijih i osoba s invaliditetom.

Dječakovo negodovanje dolaskom proljeća promijenit će prabakina radost kad pod prstima osjeti cicamace koje joj je donio,a koje su joj jedini pokazatelj nadolazećeg godišnjeg doba. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole.

Moj tata zeko

Ovo je treća slikovnica Zorana Maljkovića i Marka Jovanovca. Jesi li kad pomislio kakve ti se avanture mogu dogoditi ako je baš tvoj tata uskrsni Zeko u trgovačkom centru? Također, možeš i upoznati prijatelja kakvog možda nisi nikad ni zamišljao, a bio je stalno pokraj tebe!

Siniša Cmrk

Nulti sat 

Tri dječaka Bunt, Baunti i Bunta, školski reperi, učenici su sedmog razreda i odlučili su povesti svoju generaciju u borbu protiv konzervativnog i patrijarhalnog ravnatelja škole.

Žele se izboriti za odlazak na maturalno putovanje po svom izboru a protiv nametnute odluke ravnatelja i školskog sustava. U borbi za svoja prava učenici ponekad i pretjeraju, ali imaju podršku svojih roditelja i nekih nastavnika koji nisu zaboravili da su i sami bili djeca. Nakon niza problema i nesporazuma koje nosi sa sobom odrastanje u pubertetu, naši junaci uspijevaju realizirati svoju ideju o pravednosti.

Mjesecolendar : pjesmice o mjesecima

Vesela slikovnica koja nas vodi kroz mjesece u godini. Uz maštovite i razigrane ilustracije nižu nam se poetični stihovi u rimi. Pjevaju nam o naravi svakog mjeseca.

Podsjećaju nas na raznolikost, ljepotu i bogatstvo prirode oko nas.

Blagdančica slavljenčica: blagdani i praznici tijekom godine

Živopisno ilustrirana knjiga sadrži pjesmice u rimi za sve blagdane, praznike i prigodne dane koji se kroz godinu obilježavaju i slave u našoj zemlji. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske dobi, ali i odraslima koji se bave s djecom.

Mirela Holy

Kraljevstvo Onkraja

Prvi fantasy roman za mlade, autorice Mirele Holy, vješto je napisan roman o odrastanju i prihvaćanju sebe. Riječ je o dva romana u jednom. Do polovice knjiga čita se “Drvo svijeta”, zatim se knjiga okreće i slijedi drugi roman “Kraljevstvo slijepaca”, a zajedno čine zanimljiv spoj fantastike i detektivskog žanra.

Glavna junakinja je jedanaestogodišnja djevojčica Lile/Lali koja ima svoje drugo ja i mora se naučiti nositi i biti sretna sa samom sobom. Roman je prepun prevrata i zadivljujućih pustolovina, a osnovna namjera autorice je ukazati na istinske vrijednosti i prave kvalitete.

Car Edgar u svijetu energije 

Jedna od šest eko-slikovnica serijala pod zajedničkim nazivom Car Edgar: održivo gospodarenje otpadom nastala u projektu crikveničke knjižnice s glavnim likom – knjižničnim mačkom Edgarom.

Emma Thompson

Dadilja McPhee i veliki prasak

Roman paralelno prati dvije radnje: priču o problemima u jednoj obitelji te filmski dnevnik o nastanku filma “Nanny McPhee: povratak čudesne dadilje”. U obitelji Green problemi su započeli kada je tata otišao u vojsku a mama ostala sama s troje djece.

Zajedno s njima mora brinuti za brojne poslove na farmi, a još im u posjet dolaze razmaženi rođaci iz ratom poharanog Londona. Mama ne može stati na kraj učestalim dječjim svađama koje postaju sve brutalnije, no jedne noći na vrata zakuca dadilja McPhee.

Filmski dnevnik pak detaljno opisuje kako se snimao film o dadilji McPhee, a na kraju knjige nalazi se kazalo pojmova u kojem su pojašnjeni filmski termini poput majstor rasvjete, organizator snimanja, odjel kostimografije te brojni drugi.

Lucy & Stephen Hawking

Tajni ključ svemira

George je tipičan mladić koji bi volio imati svoje računalo, no ima roditelje koji baš i nisu skloni suvremenoj tehnologiji. Stoga se George sprijateljuje sa susjedima – znanstvenikom Ericom i njegovom kćeri Annie, koji pak posjeduju superračunalo – najnaprednije na svijetu – Cosmos. Tu počinje pustolovina, jer Cosmos vas može u svakom trenutku prebaciti u bilo koji kutak svemira.

Tako George kreće na vrtoglavu vožnju kroz svemirski beskraj. Knjiga se čita u jednom dahu, a vrijednost joj je i to što sadrži mnoge zadivljujuće znanstvene činjenice o svemiru i planetima. Spominje i najnovije ideje Stephena Hawkinga o crnim rupama. Dakle, to je znanstveno-pustolovni roman za mladež iz kojega možemo i naučiti ponešto o svemiru.

Svemirski lov na blago

Georgeovoj najboljoj prijateljici Annie zatrebala je pomoć. Njezin otac Eric, inače znanstvenik, radi na svemirskom projektu – ali je sve pošlo po zlu. Robot je sletio na Mars, ali se počeo ponašati jako čudno. A onda je Annie još otkrila i nešto čudno na tatinom superračunalu.

Je li to poruka nekog svemirca? Ima li u svemiru života? Kako pronaći planet u svemiru? I, ako uspijemo razgovarati sa svemircem, što ćemo mu reći? Hoće li George uspjeti riješiti kozmičke zagonetke koje ga vode u svemir i na basnoslovni lov na blago kroz galaktiku?

George i veliki prasak

Ovo je treći nastavak znanstveno-fantastičnog serijala namijenjenog svim kozmolozima. George i njegovi prijatelji uz pomoć super računala Cosmosa vraćaju se milijardama godina u prošlost, u vrijeme nastanka Svemira. Prošli su nepojmljive udaljenosti spašavajući Svemir od ludog znanstvenika Zuzubina. Ovoga puta George, Annie i Eric dobili su neočekivanu pomoć…

Roman osim uzbudljive priče sadrži mnoge zadivljujuće znanstvene činjenice o svemiru i planetima, koje se nadovezuju na književni tekst. Spominju se i i najnovije znanstvene teorije o svemiru (uglednih znanstvenika), a knjiga sadrži i mnoge izdvojene dijelove s podacima i informacijama: Naš sunčev sustav, Što ugrožava naš planet, Andromeda, Sudari čestica – i Fergusonovi dijagrami…