Ono čega smo se već neko vrijeme pribojavali, a u skladu s globalno raširenim oštrim mjerama borbe protiv koronavirusa, na žalost se i ostvarilo. 🙁

Manifestacija Gradske knjižnice Rijeka Mjesec dobre dječje knjige planirana za cijeli travanj 2020. godine je otkazana! 

Mjesec dobre dječje knjige manifestacija je Gradske knjižnice Rijeka izrasla iz Tjedna dobre dječje knjige, a razvijana je u sklopu programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Uz magazin Brickzine i partnerski rad na stvaranju festivala Tobogan riječ je o ključnim programskim projektima Gradske knjižnice Rijeka kroz 2020. godinu, a koji su svojevrsna produkcijska priprema za život u Dječjoj kući od druge polovice 2020. godine. Za travanjsko slavlje pripremljena su predstavljanja renomiranih dječjih pisaca i knjiga, radionice izrade umjetničkih knjiga, pisanja scenarija za videoigre, grafičkog dizajna, vrtlarenja (…), pravi koncerti među policama, akcije javnog čitanja, izložbe, knjiške igre, pričaonice, stripaonica, razgovori o slikovnicama i medijima za djecu u društvu nekih od najvažnijih domaćih stručnjaka… 

Ostale mjere Gradske knjižnice Rijeka u novonastaloj situaciju možete pratiti na linku ovdje. 

Trebalo je to po svemu biti rekordno i jedinstveno slavlje čitanja od malih nogu, dječje knjige i kreativnosti, jedinstveno za riječku regiju, ali i Hrvatsku, no na žalost ono se ne može održati zbog novih uputa nadležnih tijela o masovnim okupljanjima i ograničenja putovanja u stranim zemljama iz kojih je trebao stići dio gostiju.

Trebat će nam vjerojatno tjedni da shvatimo razmjere tuge zbog uloženog truda i želje da vas uveselimo. Ne biste li bolje shvatili o čemu je riječ recimo da smo planirali i organizacijski pripremili u cijeloj Primorsko-goranskog županiji održavanje preko 60 programa, u samoj Rijeci preko 40, a sada je svako od tih pojedinih događanja otkazano.

Naravno, zdravlje i stabilizacija stanja imaju apsolutni prioritet te je u skladu s preporukama nadležnih tijela donesena ova mjera. Nadamo se da ćemo po normalizaciji i pobjedi nad koronavirusom nastaviti zajednički graditi kvalitetne i jedinstvene programe koji slave dječju knjigu. 

Do sljedećeg susreta…