Malo je prilika kroz koje zainteresirani pojedinci i grupe mogu neposredno poticati unapređenja na području svakodnevnog života u zajednici, gradu, zgradi, a posebno kada je riječ o nečem malo sofisticiranijem od uobičajenih parkova i igrališta…

Jednu od takvih dobrih prilika pružaju natječaji Civilne inicijative i Zeleni val na koje se mogu prijaviti manji projekti, često inovativnog i eksperimentalnog karaktera, a kroz koje se može napraviti i nešto korisno za djecu.

Istraži i prijavi se!

Svi detalji o Zelenom valu i Civilnim inicijativama nalaze se na stranici Uključi se! https://rijeka2020.eu/ukljucise/ Istražite, proučite, razmislite o ideji, što vam je potrebno, okupite ekipu i u – akciju!

O kakvim je inicijativama riječ svjedoče aktivnosti koje su u tijeku na temelju izbora u prvom ciklusu, pa izdvajamo one koji stvaraju i bolji svijet za djecu.

“Čitajmo zajedno ispod krošnje stabala” (prijavitelj “Grupa građana Mlaka”

Projekt želi povezati učenike i djelatnike škole OŠ Podmurvice sa susjednom školom Gelsi, susjednim vrtićem – DV Podmurvice, MO Mlaka te svim zainteresiranim građanima.  U vanjski prostor škole postavit će se sjenica te će se organizirati aktivnosti čitanja i bookcrossinga kroz cijelu godinu.

“Trg Svete Barbare djeci” (prijavitelj Udruga “Portić”)

Projektom uređenja Trga Svete Barbare želi se urediti i oživjeti prostor trga za grad, ali i za djecu. Postavljanjem klupica, vaza s biljem te ormarića za knjige (posebice slikovnicama i knjigama za djecu)  želi se približiti spomenuti trg kao mjesto susreta djece te pružiti novo mjesto za održavanja radionica.

“Zeleni gradski otoci” (prijavitelj “Društvo prijavitelja waldorfske pedagogije”)

Učenici OŠ MZ Sveti Nikola te Turnić, zajedno sa GSR Pod Učkun-Zapad, učit će se kreiranju vrtovi na balkonu (ili dvorištu), upotrebi sjemenja te sudjelovati gradnji zelenog otoka na križanju Zametske i Liburnijske ceste.

Projekti “Zeleni Sušak – hommage Josipu Kulfaneku I i II” (prijavitelji “grupa građana – Sušačka akcija”)

Učenici Građevinske škole i Osnovne škole Vladimir Gortan uredit će okoliš škola, a sve kao hommage Josipu Kulfaneku, vrtlaru koji je ozelenio Rijeku.

Ovo su svakako samo primjeri, a na vama i vašoj ekipi je da izaberete svoj put, energiju koja vam odgovara i ostvarite zamišljeno. Djeca čekaju, proučite materijale i prijavite se ovdje.