Program Tjedna dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka ove će godine biti izrazito virtualan, ali mi i većina naših gostiju bit ćemo na čvrstom terenu – u Dječjoj kući! Uz partnerstvo s knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije pripremili smo dovoljno materijala za klikanje, gledanje, mjutanje, smijanje. Vidimo se na posebnom slavlju dječje književnosti. 🙂

Od nastanka 2012. godine Tjedan dobre dječje knjige postao je središnja i prepoznatljiva gradska manifestacija slavlja čitanja od najmanje dobi. Svake godine bio je i produkcijski sve zreliji, a kada mu je slijedio svojevrsni vrhunac 2020. godine u obliku cijelog mjeseca posvećenog dječjoj knjizi pogodio ga je dobro znani “prijatelj” iz svijeta virusa. Ipak, nismo se pokolebali te smo i ove godine pripremali pravu čitateljsku kreativnu feštu koja nas po prvi put smješta u našu novu Dječju kuću. Ipak, naš dobri znani “prijatelj” odlučio je da mu je s nama jako dobro.

Epidemiološke mjere i stanje u Primorsko-goranskoj županiji, trenutno najstrože u Hrvatskoj, usmjerili su nas prema online svijetu. Ne trebamo tajiti i praviti se da online događanja doživljavamo jednako važnima, jednako zanimljivima, jednako interaktivnima. O tome smo i pisali ovdje. Najvažnije, oni su sigurno nešto čega smo zasićeni. Da, doista, neće biti kao da smo na terasi Dječje kuće gdje smo uz dobre dječje knjige s vama htjeli ispijati ukusni cijeđeni sok od naranče uz novu glazbu s liste DJ Brickzinea. Ali razlozi zbog kojih radimo i gradimo budućnost veći su od naših trenutnih zasićenja. 

Promičemo nastavak stvaranja. Ilustratorskog crtranja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju našu podršku. Vi kao čitatelji zaslužujete što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato nam je do ovog i ovakvog Tjedna dobre dječje knjige izrazito stalo. Pokazat ćemo da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu kojeg svi želimo u trenutku kada nas uporni “prijatelj” napusti. 

Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet.

Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Narodna knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića Cres i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora Viškovo. 

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukeljom), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation. 

Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021. 

Godina-citanja-960x540

Izaberite nešto za sebe, bit će nam lijepo. 🙂 

Testirajmo (se na) dječju književnost! 

knjiška igra 

vrijeme održavanja: od 19. 4. do 23. 4. u 9

namijenjeno: školarci

prijave: u suradnji s učiteljicama/učiteljima prijave na stribor@gkri.hr 

Testiranje je u modi! Mi nudimo jedno koje ne košta ništa, a donosi puno – znanja i zabave! Stribor ima 32 000 knjiga. Koliko ste ih pročitali vi? U Tjednu dobre dječje knjige pokrećemo potragu za pročitanim knjigama! 

Kroz knjiške igre Biografija snogu, Koji si ti lik?!, Mamci za čitanje, Pečati u mojoj putovnici, Knjige koje ne žele ući u lektiru provjerit ćemo pamćenje, zagolicati maštu, izmasirati mišiće lica i nakon svega poželjeti doći u Dječju kuću poslije škole, s roditeljima ili prijateljima! 

Za ovu nam igru treba što više raspoloživih ruku, glava i dobre volje! 

Recepti za igre pišu se u Dječjoj kući. Sastojci se printaju i sjeckaju u školama. S jedne strane ekrana su vaše omiljene knjižničarke. S druge strane su isto tako omiljene učiteljice (možda i pokoji učitelj?) i dječica željna golicanja moždanih vijuga. 

Spremni za testiranje? Promrdajte prstiće, udobno se smjestite i testiranje može početi! 

Djecja-kuca-Cigleni-objekt-radovi-rekonstrukcije-i-uredenja-Kompleks-Bencic-Revitalizacija-kompleksa-Bencic-–-Cigleni-i-T-objekt-44-1920x1000

Ilustratorska ćakula: Hana Vrca 

razgovor s ilustratoricom i izložba radova

namijenjeno: srednjoškolci

vrijeme održavanja: ponedjeljak 19. 4. u 9

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Znamo da ilustratori stvaraju pravu ljepotu slikovnica i naslovnica dječjih knjiga, a upravo takvu ljepotu u svijet unosi i Hana. 

O medvjedima i njihovim ljudovimaTri priče iz priče nad pričamaBijela mačka su radovi koje potpisuje u svijetu dječje knjige, kao i mnogi izvan njega: ilustracije za izložbu Nikola Tesla – Mind from the Future, Integriranu početnicu Školske knjige…

Hana Vrca završila je preddiplomski studij tržišnih komunikacija na veleučilištu Agora te je pohađala diplomski studij na Grafičkom fakultetu. Od malena voli likovnu umjetnost i crtanje, a tu je strast s vremenom pretvorila u profesiju. Ispreplićući ilustraciju i grafički dizajn, autorica se trudi uvijek iznova stvoriti vlastiti, prepoznatljiv pečat.

Ovaj put će nam naglasiti svoj najnoviji dragulj “Tofu i tuna i pčela”, a u razgovoru sa srednjoškolcima otkriti što to znači dizajnerski posao, pričati o ilustraciji i kako ju je moguće implementirati u dizajn te time oplemeniti dizajnerski rad,  pokazati primjere vlastitih radova, proces izrade slikovnice, interesantne stranice i izvore za inspiraciju.  Ilustracije iz “Tofu i tuna i pčela” moći ćete i sami pogledati prilikom posjete Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući.

Budućnost lijepih ilustracija želimo osigurati na vrijeme pa je ovaj susret zato za srednjoškolce, ali tko je god zainteresiran dobrodošao je na druženje. 

Ćakula s kreativkom: Nikolina Manojlović Vračar i “Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola”

razgovor s autoricom

namijenjeno: školarci 

vrijeme održavanja: ponedjeljak 19. 4. u 12

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Kreativci koji rade za djecu često uz svoje ime mogu imati epitet – svestrani, a takva je Nikolina Manojlović Vračar. Njen rad je često balansirao na granici likovne i izvedbene umjetnosti, a rođenjem djece (njih troje), sve se više okreće radu s djecom i za djecu. Tako nastaju autorska slikovnica Starac dugačka brka (pohvala dječjeg žirija na natječaju Ovca u kutiji) i autorska ilustrirana zbirka pjesama za djecu Kako misli jure jednog malog Jure. Ilustrira slikovnicu Dr. Crveni Nos, autorice Jelene Pervan i zbirku pjesmica za djecu Arka od slova Aljoše Vukovića.

Od 2006. piše scenarije i vodi emisiju Ninin kutak, u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. Jedna od osnivačica umjetničke organizacije Artomobil kroz kojeg djeluje kao autorica, scenografkinja i/ili izvođačica u predstavama za djecu. Autorica je više zidnih mozaika i murala izvedenih na javnim i privatnim površinama u Hrvatskoj i izvan nje. I sada, kada imate nekog takvog za suradnju, što izabrati sa široke palete veselja?  

Razlog druženja s Nikolinom je ovaj put njena posebna “ilustrirana enciklopedija glagola” u kojoj istražuje svijet pitajući se što sve leti, cvili, pada, gmiže… U njenim rimovanim odgovorima ocrtava se dječji obiteljski svijet. “Autorica je svjesna da pjesme i priče proizlaze iz riječi te se jezičnom invencijom upisuje u najbolju tradiciju hrvatske dječje poezije.”, tako su rekli ozbiljniiiiii kritičari. A mi kažemo dođite na ćakulu s Nikolinom.

177032

Wiki maraton dječje književnosti: kako poboljšati vidljivost hrvatske dječje književnosti na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji? 

edukativna aktivistička radionica 

namijenjeno: odrasli, knjižničari, zainteresirani za rad na Wikipediji, ljubitelji dječje književnosti  

voditelj: Željko Blaće

vrijeme održavanja: ponedjeljak 19. 4. i utorak, 20. 4. u 14   

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Wikipedia je svakako jedan od najvažnijih izvora informacija danas, posebno onih enciklopedijskog tipa. Zahvaljujući Željku Blaći, našem “wikimedian in residence” suradniku istražit ćemo kako je na Wikipediji prisutna dječja književnost, pokušati popuniti pojedine informacijske i sadržajne rupe, a sve u svrhu povećanja bogatstva tog toliko važnog projekta koji ove godine globalno proslavlja 20 godina, a hrvatska inačica punoljetnih 18!  

Željko Blaće je medijski umjetnik i aktivist, s dugom poviješću rada u zajednici i na participativnim metodama. U svom radu se često bavi digitalnom tehnologijom, kako njemom tendencijom da nas normalizira ili diskriminira, tako i potencijalom da nas emancipira i osnaži. Od sredine 2020. surađuje s Gradskom knjižnicom Rijeka kao “wikimedijac u rezidenciji”. Kako zatrpati kvalitetnim sadržajima o dječjoj književnosti ovu najvažniju enciklopediju reći će nam i pokazati Željko. 

wiki2

IMG_20210409_160343

Kreativna knjižničarka: Ivanka Ferenčić Martinčić i “Kako je zeko zavolio knjižnicu”

razgovor s autoricom

namijenjeno: predškolci + roditelji

vrijeme održavanja: ponedjeljak 19. 4.  u 18

prijave: prijave.programi@gkri.hr

U hrvatskim knjižnicama djeluje puno kreativaca i kreativki različitog profila, a jedna od njih je Ivanka. Ona radi u Narodnoj knjižnici Virje gdje je ravnateljica, a kako voli marketing i inovativne programe za sve segmente korisničkih zajednica, naročito djece, uvijek nastane nešto dobro.  Sama je uvela nekoliko inovativnih modela knjižničnih službi i usluga za najmlađe (Klupe pričalice, Bibliokofer, itd.). Osim zanimljivog rada u knjižnicama ona i piše, uvijek u svrhu poticanja čitanja.

Godine 2012. objavljena joj je prva knjiga za djecu Matilda i vještičji mačak (Zagreb, Naklada Nika), a taj roman za čitače početnike uvršten je u projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara „Čitajmo mi, u obitelji svi“, te „Listu dobrih knjiga za djecu“ koju izrađuje Sekcija za knjižnične službe i usluge za djecu i mlade pri Hrvatskom knjižničarskom društvu. Ostale objavljene knjige za djecu su: Matilda i zagonetne žabe (Naklada Nika, 2014.), slikovnica Priča o vitezu i Martinu (Narodna knjižnica Virje, 2018.) i Kako je zeko zavolio knjižnicu (Evenio, 2020.). 

Na ovom susretu u središte pažnje stavit ćemo slikovnicu Kako je zeko zavolio knjižnicu. Dok je zeko čekao da se Tina vrati po njega, on je s knjižničarkom upoznao knjižnicu, njene odjele, kao i neke sadržaje koje knjižnica nudi. Tako je sudjelovao na čitanju priče koja ga je ohrabrila i „bio je siguran da su i sva djeca u knjižnici malo narasla od slušanja bajke.” U tom trenutku Tina je potrčala prema svom zeki koji se razveselio što ju vidi, ali najviše se veselio ponovnom posjetu knjižnici, „jer to je najčudesnije mjesto na kojem je dosad bio”.

Pa tko smo mi da se ne složimo sa zekom! 🙂 

final-naslovna-1000x999

Prevoditeljica otkriva tajne zanata: Snježana Husić i “Njegove tamne tvari” Philipa Pullmana 

radionica prevođenja

namijenjeno: srednjoškolci

vrijeme održavanja: utorak 20. 4. u 11 

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Bez prijevoda do nas puno toga zanimljivog ne bi nikada stiglo. Tako ni “Njegove tamne tvari” Philipa Pullmana tajne čijeg prevođenja će nam otkriti prevoditeljica Snježana Husić. Članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca i dvostruka je dobitnica Nagrade “Josip Tabak” DHKP-a: 2010. za prijevod proze (Michel Faber, Vatreno evanđelje, Vuković&Runjić, Zagreb, 2009), a 2016. za prijevod djela namijenjenog djeci i mladima (Philip Pullman, Grimmove bajke za male i velike, Vuković&Runjić, Zagreb, 2015).

Prevoditeljica koja zna što prevodi i kako se to radi, u svakom slučaju. 

Crtež bez naslova (1)

Autorska ćakulica: Silvija Šesto

razgovor s autoricom

namijenjeno: školarci

vrijeme održavanja: utorak 20. 4. u 18

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Silvija Šesto naša je davna podržavateljica i draga gošća. I za nju, kao i za većinu ostalih gostiju, možemo upotrijebiti epitete svestrana i kreativna. 

Za djecu i mlade objavila je romane VandaDebelaTko je ubio pašteticuZezomljaniDjevacPa to je ljubavLeon Napoleon, zbirku priča Ružičasta sanjaricaTinuninu, (nagrada „Grigor Vitez“), igrokaze Pričalica X, bajke Jučerdanasputra, te serijal priča Bum Tomica 1, 2, 3 i 4. te slikovnice Deveta ovčica i Palac Sim i palac Tam. Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru. Roman Debela zadobio je nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ i stavljen je na Časnu listu IBBY-a. Za “Bum Tomicu” dobila je “Malog Marulića” za tekst, a 2010. i “Malog Marulića” za tekst drame za djecu “Duboko more ili kako smo sve pobroćkali”. 2011. „Malim Marulićem“ nagrađen joj je i tekst „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“.

Šesto je uvijek za 600!

I-ja-sam-djecji-pisac-Silvija-Sesto_article_full

Pop-up knjiga

eksperimentalna kreativna radionica

namijenjeno: školarci

izvodi: Nina Delanović

vrijeme održavanja: utorak 20. 4. u 18

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Radionica Pop-up knjiga je spoj dizajna i umjetnosti. Na radionici ćemo svladati osnovne dizajniranja knjige, naučiti kako odrediti dimenziju, odabrati papir, odabrati boje, vrstu uveza… Cilj radionice je pomoći djeci da realiziraju svoju priču u vidu male pop-up knjige te savladaju osnovne tehnike izdrade i dizajna iste. 

Nina Delanović je profesionalna dizajnerica, a dobro ste je upoznali kroz četiri tiskana Brickzinea koje je dizajnirala i djelomično ilustrirala. 

Naslovnica-1-kopija

Priča s autoricom: Željka Horvat-Vukelja

čitanje knjiga i razgovor s autoricom

namijenjeno: predškolci i mlađi osnovnoškolci

vrijeme održavanja: srijeda 21. 4. u 12

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Željka Horvat Vukelja legenda je hrvatskog svijeta dječje knjige, a na ovom Tjednu dobre dječje knjige pridružit će nam se čitanjem iz najnovijih izdanja Školske knjige Osjećajte se kao kod kuće (napisala i ilustrirala Signe Torp) i Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta (napisao Ben Handicott, ilustrirala Lucy Letherland). 

U knjizi Osjećajte se kao kod kuće mladi se čitatelji upoznaju s deset izvanrednih vrsta domova. Otkrijte kako je živjeti pod zemljom ili plutati na kanalu. Otvorite produžene stranice u knjizi da biste vidjeli je li posjedovanje stotina soba u dvorcu toliko uzbudljivo koliko zvuči ili je vjetrenjača više vaš stil. Bilo koja vrsta kuće može biti dom. Od Kambodže do Vanatua, od Nizozemske do Mongolije, putujte svijetom i otkrijte deset najposebnijih i najneobičnijih domova u kojima ljudi žive i danas.

Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta zbirka je nevjerojatnih prirodnih pojava i zadivljujućih građevina sa svih strana svijeta Ovaj bogato ilustrirani put najvećim svjetskim čudima oslobodit će pustolovni duh i prirodnu znatiželju čitatelja svih uzrasta. Istražite svjetska čuda na svim kontinentima i doživite izazove koji će nadahnuti putnike svih dobi. Pogledajte svijet iskosa s kosog tornja u Pisi, usudite se zakoračiti u Zabranjeni grad, prošećite Kineskim zidom, zastanite u pijesku ispred Velike piramide u Gizi ili zaplivajte Velikom plavom rupom ? Ova vam knjiga donosi veličanstvene pustolovine iz najudaljenijih kutaka svijeta i otkrića do kojih možete doći iz vlastitog doma.

Susret je osigurala Školska knjiga. 

Kopija datoteke Crtež bez naslova

Slikovnica od najranije dobi 

panel s izv. prof. dr. sc. Majom Verdonik i Vesnom Katić, prof., viši predavač, Učiteljski fakultet u Rijeci

namijenjeno: odrasli

vrijeme održavanja: srijeda, 21. 4. u 18

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Izlaganjem će biti predstavljeni teorijski pogledi na slikovnicu kao književno-likovno umjetničko djelo čije se značenje stvara u međudjelovanju tekstualne i likovne razine. Naglasak će biti na tezi Smiljane Narančić Kovač prema kojoj, naratološki gledano, u slikovnici istu priču posreduju dva pripovjedača – slikovni i jezični koji uspostavljaju dinamični dijalog, suprotstavljaju perspektive i daju određene pripovjedne informacije. Dvostruki diskurs, kao bitno svojstvo slikovnice, bit će potkrijepljen primjerima iz slikovnice Vuk koji je htio biti druge boje autorice teksta Orianne Lallemand i ilustratorice Eleonore Thuillier.

Gradska knjižnica Rijeka ustanova je koja prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korištenje, između ostalog, i slikovnice. U želji da informiraju, promiču i obrazuju svoje korisnike, knjižničari su, u suradnji sa studentima i nastavnicima Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te umirovljenom odgajateljicom savjetnicom Grozdanom Jurišić pokrenuli program Pssst… mala priča! namijenjen djeci u drugoj i trećoj godini života i njihovim roditeljima. Stoga će u nastavku izlaganja biti predstavljena ova radionica pričanja i čitanja slikovnica djeci.

pexels-lina-kivaka-1741230

Znati(želja) s Anitom Peti Stantić

predstavljanje knjige i razgovor 

namijenjeno: odrasli

moderatorica: Morea Banićević

vrijeme održavanja: četvrtak 22. 4. u 12,00  

prijave: prijave.programi@gkri.hr

U svijet razigranih kreativaca stiže nam i etabilirana znanstvenica poput Anite.  Anita Peti-Stantić redovita je profesorica južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stvorila je s Vedranom Stantić i odlilčnu knjige poput Znati(želje). Ova je knjiga napisana s namjerom da se zainteresiranu javnost, a posebno mlade i njihove učitelje, potakne na to da posegnu za popularnoznanstvenim tekstovima. Ti su tekstovi most između znanstvene literature i šire javnosti. Kako je poznato da ljudski mozak u dobi između trinaeste i devetnaeste godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, kao i dubinski usvojiti intelektualni vokabular koji prati taj razvoj, upravo je to pravi trenutak za uranjanje u popularnoznanstvene tekstove.

Ti tekstovi, osim što obiluju podacima i analizama koje potiču znatiželju i istraživački duh, pretpostavljaju i strukturirane načine mišljenja koji dovode do uspoređivanja, zaključivanja i traženja rješenja u svakodnevnim životnim situacijama. Ovom smo knjigom i mladima i njihovim učiteljima željele pokazati upravo to – kako su rano otkrivanje popularnoznanstvenih tekstova i njihovo čitanje garancija razvoja vlastitih intelektualnih sposobnosti. Osvijestimo li to i počnemo li više razgovarati, i mladi sa starijima i mladi međusobno i stariji međusobno, a onda i čitati i razgovarati o pročitanom, sasvim smo sigurne da ćemo se razumjeti bolje.

Važno je reći i da će moderatorica ovog susreta biti Morea Banićević, uspješna spisateljica knjiga za djecu poput Demona školske knjižnice.

anita

U radioni s Malom Micom, dizajnericom: Marija Gradečak 

radionica dizajniranja

namijenjeno: školarci

vrijeme održavanja: četvrtak, 22. 4. u 18

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Mala Mica, dizajnerica je mačka koja na vrlo slikoviti način prenosi priču o dizajnu interijera. Suptilno navodi i na brigu o životnim navikama, uživanju u trenucima u prirodi, odgovornom ponašanju te realizaciji dogovora. Postepeno i s dozom humora pojašnjava procese dizajniranja interijera, a sugestivnim ilustracijama otvara svoj svijet ideja. Ilustracije su bazirane na uzorcima te međusobnom spajanju boja i oblika u prostorno nadrealnu priču. Radionice se odvijaju prema planu upoznavanja s dizajnom, iskustvima i doživljajem prostora te čitanjem priče Mala Mica, dizajnericaPolaznici radionice postaju dizajneri koji pomoću kreativnog pribora za crtanje, osmišljavaju uzorke/dezene te ih primjenjuju u različitim kontekstima oblika i površina. 

Marija Gradečak je završila studij primijenjene umjetnosti u Ljubljani. Razvila se u profesionalnu dizajnericu, čija su područja djelovanja – tekstil, produkt-dizajn, ilustriranje i dizajn interijera (unutarnjeg prostora). Izlagala je na skupnim izložbama, dizajnerskim manifestacijama te sajmovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim državama. Dobitnica je druge nagrade Lorenzo il Magnifico u kategoriji tekstilne umjetnosti na Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenci 2017. te zlatne plakete Mobil optimum 2016, za inovativan razvoj i kvalitetu proizvoda “Lap” na Ambienti u Zagrebu. Objavila je dvije skupne zbirke poezije, a u 2020. i autorski prvijenac, slikovnicu za djecu Mala Mica, dizajnerica. Nakon dugogodišnjeg iskustva kao in-house dizajnerica u tekstilnoj industriji, svoju samostalnu karijeru razvija u proizvodima i dizajnerskim edukacijama za djecu te dizajnu interijera. Kaže da je dio njene osobnosti i sportski avanturistički duh koji ju vodi na duga planinarenja i letenja paraglajderom.

Paraglajding nam baš moći pokazati na Zoomu, ali, ali…optimisti smo. 🙂  

mala mica

Zumanje dumanje s kreativkom: Ivana Guljašević Kuman

razgovor s autoricom 

namijenjeno: predškolci + roditelji

vrijeme održavanja: petak 23. 4. u 10 

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Ovo se zove biografija kreativke za djecu s velikim slovom. Baš BIOGRAFIJA! Ivana Guljašević Kuman bavi se animiranim filmom, ilustracijom i pisanjem. Autor je 26 autorskih animiranih filmova. Za njih 12 je napisala scenarij. Animirani filmovi prikazuju se na Dječjem programu HRT-a pod zajedničkim imenom Igubukine priče. Surađuje na animiranom serijalu kao ilustrator/animator Danica i prijatelji u produkciji HRT-a (scenarij K. Mažuran Jurešić, režija L. Festini Jensen), na serijalu Psst…priča! u produkciji HRT-a (urednica M. Vindakijević, režija L. Festini Jensen), te autor je animiranih priloga Nekoliko crtica o… u emisiji Školski sat (urednica S. Skender). Ilustrira knjige i slikovnice, udžbenike, priručnike, te u časopisima. Za ilustracije i tekst je više puta nagrađivana i pohvaljena (Ovca u kutiji, Lice knjige, Grigor Vitez, Mato Lovrak…).

Napisala je i ilustrirala šest slikovnica: Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom (izdavač Školska knjiga, nagrada Ovca u kutiji i postavljena kazališna predstava u lutkarskom kazalištu Ivana Brlić Mažuranić), Čarapojedac (izdavač Autorska kuća/ Naša djeca, dvije nagrade Ovca u kutiji od stručnog i dječjeg žirija, pohvala nagrada Grigor Vitez i Lice knjige), Malo kraljevstvo (izdavač Leykam international), Čovječuljak Snovuljak, Tri strašna zmaja, Amo-tamo i Drveni neboder (izdavač Igubuka- slikovnice sa pripadajućim multimedijalnim DVD-ima), zbirku priča Zoo novosti (izdavač Igubuka, kazališna predstava u kazalištu Svarog), te romane Moja slavna prijateljica (izdavač Igubuka) – nagrada Mato Lovrak) i Neprilagođena (izdavač igubuka).

Pod svjetlima reflektora naše pažnje na ovom susretu bit će dvije najnovije Hopa, hopa konjiću i Smijuljica. U potonju svakako zavirite i kao u animirani film. Divno!

twinklesmile1

Ćakula s piscem: Roman Simić

razgovor s književnikom i urednicom Ivanom Žderić

namijenjeno: mlađi osnovnoškolci

vrijeme održavanja: petak 23. 4. u 18 

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Roman Simić pripada onima koji se dobro snalaze i u svijetu malenih i u svijetu velikih. Urednik je književnog časopisa Relations i umjetnički direktor Festivala europske kratke priče. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda hrvatske proze devedesetih, a priče su mu prevođene na desetak jezika. Zaposlen je kao urednik u nakladničkoj kući Fraktura. To je taj jako ozbiljni Roman, a nama je najzanimljiviji kao pisac za djecu pa ćemo zato pričati o “Juri i uputama za odrastanje“. 

U ovoj novoj priči o dogodovštinama dječaka Jure koji kroz priču otkriva svijet oko sebe Jura odlazi baki i djedu na more. Tamo upoznaje svoje male rodice, blizanke Mariju i Anu. Te su dvije crvenokose mališanke nevjerojatne: vrlo su vragolaste i sve nekako ispadne po njihovom, ali znaju odgovor na svako pitanje. Pa im Jura nakon dugog razmišljanja odluči postaviti pitanje na koje neće znati odgovor: kako se postaje odrastao? Što se događa s nama? Ali blizanke i na to pitanje mudro odgovaraju kao od šale. No kad se nađu u barci daleko od obale, Jura shvaća da u praksi treba primijeniti nova znanja i odluči biti hrabar i odrastao.

Roman Simić i Manuel Šumberac već su etablirani dvojac prepoznatljivog izričaja: Roman ritmičnim tekstom i dojmljivom pričom, a Manuel jednako živim i inspirativnim ilustracijama. Savršeno su uigrani par koji svaku sljedeću priču dočarava na osobit i divan način. Kako do toga dolazi saznat ćete iz prve ruke od Romana. 

Jura i upute za odrastanje

Specijal! Pssst…priča! 

pričaonica priča

namijenjeno: predškolci + roditelji

vrijeme održavanja: subota 24. 4. u 11 

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Naše pričaonice su legendarne, a s obzirom na stalna zatvaranja ili poluzatvaranja već su se navikle i na život u virtualnoj sferi. I ove subote u Tjednu dobre dječje knjige čekat će vas posebno ispričana dobra priča koja je tu uz vježbe za poticanje razvoja uma, govora, jezika, komunikacije i kreativnih sposobnosti djece od 4 do 6 godina.

Pssst-prica_article_full (1)

“Kuća od priča” na vratima: Jelena Pervan 

razgovor s autoricom 

namijenjeno: predškolci + roditelji

vrijeme održavanja: subota, 24. 4. u 10 

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Teško je naglasiti koliko cijenimo Jelenu kroz njen spisateljski, kreativni ili poduzetnički rad (Kuća od priča FTW!). Po zanimanju je novinarka, a zanat je nakon Fakulteta političkih znanosti, brusila u časopisima za djecu Prvi izbor, Radost, Moj Planet i Smib te na obiteljskom portalu Klinfo.hr baveći se temama iz kulture, umjetnosti te dječjeg razvoja.

Nekoliko godina radila je kao pisac kreativnih tekstova te asistent na programu za djecu s teškoćama u razvoju u udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori. Napisala je 11 knjiga za djecu, od kojih su serijal o medvjediću Hrkalu te serijal o Mrljeku i Prljeku postigli velik uspjeh među djecom. Osnivačica je Hrkalove školice kreativnog pisanja i suosnivačica školice pisanja za djecu s teškoćama u čitanju i pisanju Superjunaci pišu, koju vodi u suradnji s logopedinjom Martinom Labaš Batković.

64546310_714052265713330_5639845388874678272_n

Lajk za dječju književnost: Mali čitači

razgovor o životu dječje književnosti na društvenim mrežama

namijenjeno: odrasli 

gošća: Marija Bratonja (Mali čitači)

vrijeme održavanja: subota 24. 4. u  12 

Ja lajk, on lajk, ja lajk, on lajk… Naravno, govorimo o ljubavi prema dječjim knjigama, o ničem drugom. Što god radili i koji god nam interes na društvenim mrežama bio svima su važni famozni “lajkovi”. Posljednjih nekoliko godina broj Facebook i Instagram profila za pisanje o dječjoj književnosti je jako porastao pa kako je i ima li smisla loviti lajkove u tom svijetu pričamo s Marijom Bratonjom, entuzijastičnom promicateljcom dječje književnosti koja stoji iza popularnih Malih čitačaJa lajk, on lajk, ja lajk, on lajk…  

mali čitači

Pričopričanje s Dijanom Zorić 

pripovjedačka pričaonica 

namijenjeno: predškolci 

izvode: Dijana Zorić (Laboratorij zabave)

vrijeme održavanja: subota, 24. 4. u 18

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Jedna mala tajna iz pozadine. Ovo događanje je trebalo biti jedna vesela šetnja Šumom Striborovom upravo s ovom genijalnom pripovjedačicom, ali ipak smo završili pred ekranima. Kako je Dijana prava profesionalka znamo da će i tako biti odlično. 

Dijana Zorić je diplomirana povjesničarka umjetnosti i profesorica talijanskog jezika i književnosti te stručnjakinja za storytelling i business storytelling. U području storytellinga i business storytellinga educirala se na prestižnim svjetskim učilištima kao što su International School of Storytelling na Emerson College, Scottish International Storytelling Festival u Edinburghu, Erasmusov projekt Set Your Story Free u Mađarskoj i Storytelling Centre u Amsterdamu. Dakle, prava profesionalna pripovjedačica! “Posao je priče putovati od osobe do osobe” poručila nam je u jednom razgovoru za Brickzine pa plivamo s njom na tom valu. A kaže i da će na licu mjesta vidjeti koju će priču izvući iz šešira…

Dijana-1

Izložba likovnih radova – ilustracije i fotografije pročitanih dječjih knjiga

Ogranak Drenova, 19. 4. – 25. 4.

Izložbu su priredile učiteljice Posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama OŠ Fran Franković Ivona Trtanj Šneler i Radmila Pešut.

Bonus Tjedna dobre dječje knjige

Osim niza Zoom susreta, kroz Tjedan dobre dječje knjige, objavljivat ćemo prikladne kreativne “uradi sam” savjete, sadržaje o dječjim knjigama kroz naše virtualne prostore, a dio susreta će postati i posebni razgovori i priče koje ćete moći naknadno čitati u našem Brickzineu čije će vas posebno veliko, svojevrsno instalacijsko izdanje, dočekati u Dječjoj kući. Tjedan će obogatiti i čitateljski klubovi među kojima će čak i dio “klubova za velike” čitati dječje knjige. Knjižnice diljem Primorsko-goranske županije pripremit će posebne izložbe i online aktivnosti. 

Čitateljski klubovi

Nedopričljivi čitaju “Dječaka u haljini” autora Davida Walliamsa

četvrtak, 15. 4. u 18

Zoomeri čitaju “Koralinu” autora Neila Gaimana

ponedjeljak, 19. 4. u 19  

ČkkČ čita “Samo ne Ivy Pocket” autora Caleba Krispa

utorak, 27. 4. u 18

Bajkoklub u travnju čita “Smaragdnu šumu želja” autorice Petre Šuštar

ČK ČK u travnju čita dječju knjigu “Ptica u meni leti kamo hoće” Sare Lundberg


Knjižnice Primorsko-goranske županije

Gradska knjižnica Crikvenica

ponedjeljak 19. 4.

17:30 online otvaranje izložbe Tragom Bijelog jelena – 40 autorskih ilustracija velikana hlebinskog naivnog slikarstva Josipa Generalića za slikovnice Bijeli jelen, Zeko u autobusu i Maja i maslačak. – Središnji odjel Crikvenica

utorak 20. 4.

18:00 Bebeteka za Bebuljke – online pričaonica za djecu u dobi od 0 do 3 godina – Središnji odjel Crikvenica

srijeda 21. 4.

18:00 6. rođendan dječjeg čitateljskog kluba Biblice u društvu autorice Moree Banićević – Središnji odjel Crikvenica  (u skladu s epidemiološkim mjerama)

četvrtak 22. 4.

18:00 online pričaonica Car Edgar u gostima – Priča o čistoj vodi i čisti crikvenički zrak – Knjižnična stanica Dramalj

petak 23. 4.

10:00 online pričaonica i vježbaonica Diši kao medo – Ogranak Selce


Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar 

izložba knjiga

˝Miroslav Krleža – život i djelo˝

˝Novi autori i njihova djela˝ –  popularizacija nove knjižne građe namijenjene djeci.


Gradska knjižnica Bakar

„Plavi planet Zemlja“

Izložba slikovnica i prigodne građe ekološke tematike na odjelu za djecu i mlade


Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija

19. 4. – 25. 4. Facebook stranica Knjižnice u 17,30 sati

Pustolovine Galeba Marka po parkovima Hrvatske

Ciklus online pričaonica namijenjenih nižim razredima osnovne škole, ali i svima onima koji žele saznati nešto više o flori i fauni Hrvatske. U slikovnicama autorice Martine Markov i ilustratorice Ivane Grimani galeb Marko nas vodi na: Biokovo, Krku, Vransko jezero, Telaščicu, Mljet, Lastovo, i još jedno, za sada još neobjavljeno, odredište, a mi ga pratimo na tome putu. Ciklusa pričaonica pratiti će se i igra Igra par(k)ova.


Narodna knjižnica Kostrena

Izložba eko slikovnica i preporuke za čitanje u prostoru Knjižnice


Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko

Izložba slikovnica “Jestive gljive našeg zavičaja” i “Bobičasti plodovi našeg zavičaja”


Nakon svega – svi po dobre dječje knjige, svi u Dječju kuću! 🙂 

261196_28fdae8e9df4536525e5