Remek djela arhitekture

Arhistorija: divna pripovijest o arhitekturi

Priče

Upozorenje: velika mogućnost zaljubljivanja u arhitekturu!

Pitate li se ponekad kako i kada su ljudi za gradnju svojih kuća počeli koristiti beton? Ili kome je pala na pamet ideja staklenih prozora? Kako su samo izgradili te kupole? Čemu služe slavoluci?!

Ovo su zaista goruća pitanja, a ja za vas imam knjigu u kojoj se kriju odgovori na sve navedeno (možete mi zahvaliti kasnije)! Radi se o knjizi Arhistorija – pripovijest o arhitekturi autorice Magdalene Jelenske u nakladništvu Srednje Europe!

Ova knjiga uvodi nas u čudesan i fantastičan svijet arhitekture i priča nam priču kako su se kroz povijest počeli koristiti novi građevinski materijali te kako su se s vremenom razvijale nove arhitektonske forme. Samo zamislite neku malu drvenu kolibicu i usporedite to s ooogromnim građevinama koje imamo danas! Ludo, zar ne?

Inače, autorica Magdalena Jelenska diplomirana je arhitektica, te je radila u nekoliko arhitektonskih studija u Poljskoj. Također je suradnica časopisa Architektura – Murator. Zaista nema bolje osobe koja će nam pričati o arhitekturi od same arhitektice!

Arhistorija je super za sve (malene i velike) koji žele naučiti nešto novo o arhitekturi – kako onoj staroj tako i suvremenoj. Ne želim vam sad otkriti baš sve tajne ove knjige, ali podijelit ću s vama svoje najomiljenije dijelove!

Učimo o poznatim građevinama – svih vrsta!

Arhistorija pokriva sve, od piramida (poput Keopsove, ali i one u Louvreu), kapelica (poput Notre Dame du Haut), mostova (Karlovog, Željeznog, Staklenog…) do palača (pout Kristalne), tornjeva (poput Kosog ili Eiffelovog) i prezanimljivih kuća (poput rezidencije Stourhead ili „Kuće nad slapom“)!

Jako mi je bilo fora čitati i gledati ilustracije građevina na koje sam priznajem možda i zaboravila, a za neke nisam nikada ni čula, kao na primjer Zgrada Zaklade Louisa Vuittona!

Ne samo gdje i što, već i zašto!

Znate one situacije kada se u knjigama spominju neke građevine a nemamo pojma čemu služe?

U Arhistoriji to nije slučaj zato što se nakon naziva pojedine građevine, uz mjesto gdje se nalazi, vrijeme nastanka i ime arhitekta stoji i njena namjena, što mi je bilo baš kul za pročitati. Pri čitanju sam također sama sa sobom igrala pogađalicu za neke građevine za koje nisam bila sigurna čemu služe!

Ima i zanimljivosti!

Ne znam za vas, ali ja obožavam zanimljivosti! Osim što naučim nešto novo što kasnije mogu podijeliti u razgovoru s drugima, zanimljivosti su fora za upamtiti i definitivno olakšavaju učenje!

Primjerice, jeste li znali da je prvi neboder na svijetu bio visok samo 10 katova? Ili da u Finskoj postoji crkva koja je pod zemljom, te se istovremeno koristi i kao koncertna dvorana? Kažem vam ja, svašta se da naučiti iz Arhistorije

Ne treba suditi knjigu po koricama…

…ali ako bismo se na to odlučili, ova bi od mene dobila desetku! Priznajem, slaba sam na lijepe korice knjiga, a kod ove me posebno oduševila dominantna žuta boja koja mi ukrade pogled svaki put kad ju ugledam na polici.

Uz to, podsjeća me na sunce, a znate koliko volim ljeto i sunce! Osim što svaki put kad ju uzmem u ruke naučim nešto novo, budem odlične volje 🙂

Ne zaboravimo ilustracije!

Još jedna stvar koja plijeni pogled jesu divne ilustracije za koje je zaslužan Acapulco Studio iz Poljske! Studio postoji skoro pa 10 godina, a čine ga Małgorzata Nowak i Agata Dudek, majstorice za dizajn knjiga! Njihove radove, osim u Arhistoriji, možete pogledati ovdje!

Što se čeka? Trk na webshop Sezama i zgrabite svoj primjerak 🙂