Odrasli naravno nemaju pojma kad je riječ o balonima od sapunice. Kako samo nezgodno može biti kada se sapunica potroši ili se iznenada prolije zbog prepreke koju je netko previdio u uličnom asfaltu.

Problem nedostatka balona tj. sapunice, nepotrebno je naglašavati, odrasli ga ne razumiju niti mu pridaju pažnju. Oni izvade onog medvjeda na novčiću i daju ti ga misleći da je problem riješen ako kupiš novi komplet potreban za proizvodnju balona od sapunice. Ne, to nije rješenje jer nitko ne jamči da ćeš opet naletjeti na pakiranje na kojemu su Jurić ili Elza.

Za razliku od odraslih, potpuno ti je jasno da je rješenje problema nova i bolja sapunica za balone. Nju ćeš naravno sam/a zamiješati prema sljedećim receptima, ovisno o tomu jesi li raspoložen za miće ili vele balone.

ZA MIĆE BALONE

10 ml maminog deterdženta za pranje suđa

10 ml bijelog kristal šećera koji stoji u kredenci kraj kave

i 80 ml tople vode iz kupaonice

U malu posudu dodaj toplu vodu i šećer i miješaj lagano dok se šećer ne otopi. Kad se šećer otopio, dodaj mamin deterdžent i opet promiješaj. Malo se strpi da se smjesa prožme i onda kreni u akciju. Ova smjesa je osjetljiva i ne trpi jaka mućkanja, stoga – nježno s njom.

ZA VELE BALONE

10 ml onog istog maminog deterdženta za pranje suđa

10 ml gustina za kolače (znat će u dućanu)

60 ml tople vode

1 žličica glicerina (znat će u ljekarni)

1 žličica praška za pecivo

Za početak, otopi gustin u vodi, a onda dodaj ostale sastojke pazeći da se ne stvori pjena. Dakle, bez pjene molim. Kod ovog recepta ćeš se morati još malo više strpiti jer će onom gustinu s početka recepta trebati vremena da se otopi i sjedini sa smjesom. Možda najbolje da sve smješaš prije spavanja i ujutro kad se probudiš sve će biti spremno, a ti nećeš imati osjećaj da si svoje dragocjeno vrijeme potrošio čekajući gustin da se otopi.

Mlađoj braći i sestrama, sreći nema kraja!