Jako dobro

CircuitMess: STEM Box s kojim je teško ne zavoljeti kreativne igre s tehnologijom

Priče

Volimo retro, volimo “uradi sam”, volimo tehnologiju, volimo zabavu… Zamislite onda koliko volimo kada je sve ujedinjeno u jedno? 🙂

Jedna od zanimljivijih stvaralačkih i pozitivnih priča u Hrvatskoj namijenjena je djeci različitih kreativnih preferencija. To je svakako CircuitMess. Posjetite li njihovu web stranicu pitat ćete se zapravo kakve oni veze s Hrvatskom imaju – sve je na engleskom, izgleda cool i svjetski. Ovo moraju biti neki iz San Francisca ili Londona pomislit ćeš.

Mi koji pratimo priču od početka sjetit ćemo se da je uvijek uključivala Alberta Gajšaka, dečka iz garaže u Karlovcu, koji je već kao netipičan srednjoškolac jednostavno počeo raditi, stvarati, igrati se inovacijama – i došao do CircuitMessa.

Čak je i ljeto te nesretne 2020. CircuitMess začinio lijepom pričom – već relativno dugo postojećoj galeriji proizvoda koju čine mala ručna retro konzola Nibble i mobitel Ringo kroz crowdfunding kampanju upoznali smo cijeli STEM Box.

S njime je stvar otišla na dodatno novu razinu jer ga čine:

Spencer – glasovni asistent (eng. voice assistant) sličan Amazonovoj Alexi koji će vam pokazati kako funkcionira umjetna inteligencija i prepoznavanje govornih naredbi

Jay-D – DJ mikseta s kojom se uči o funkcioniranju sinteze zvuka

Wheelson – robot- automobil posvećen funkcioniraju autonomna vozila

ByteBoi – igraća konzola s kojom se uči o mikroračunalima i programiranju video igara

Chatter – CircuitMessov jedinstveni komunikacijski uređaj koji vas uči o bežičnoj komunikaciji , a u setu dobivate dva uređaja

Clockstar – pametni sat uz koji ćete saznati kako funkcionira strojno učenje

Umjetna inteligencija, autonomna vožnja, sinteza zvuka, prepoznavanje glasa, bežična komunikacija, video igre i strojno učenje svakako su neke od najvažnijih tema današnjice i budućnosti, a svi ovi produkti mogu poslužiti za različite više ili manje ozbiljne kreativne projekte.

S toga nam ne preostaje ništa drugo nego uputiti na istraživanje CircuitMess stranice, pronalaska onoga što vam treba i načina dolaska do prave stvari.