Simulacije! Žanr igara u kojima gradimo vlastite gradove i svjetove za nas je jedan od najboljih. Budući gradonačelniče, tebi govorimo. 🙂

Imam toliko pitanja na koja mi malo tko ima vremena dati odgovor. Kako semafori rade? Zašto dolaze turisti? Kako se grade neboderi? Gdje žive kamioni? Gdje odlaze brodovi? Kako se kreću dizalice? Zašto moji ne nađu uvijek pahuljice koje volim u dućanu? Ok, ovo zadnje baš i nema veze s temom, ali me muči… 

Puno pitanja, malo odgovora. Ali imam rješenje naših problema – videoigre napravljene kao simulacije gradova. To su super igre u kojima se zabava sastoji od oponašanja i upravljanja izgradnjom grada, države, planeta… Što su već kreativni dizajneri igre zamislili. To su virtualna mjesta gdje možemo iskušati skoro sve naše ideje i saznati odgovore na pitanja koja nas muče o funkcioniranju svijeta. Teško može biti loše. A i za to imaš stvarno puno vremena kada svijetom vlada neka pandemija virusa. I još bolje – možeš možda sam isprobati kako pandemije funkcioniraju.

U takvim videoigrama možemo vidjeti što će se dogoditi jednome gradu ako izgradimo mnogo parkova ili suprotno – ako izgradimo mnogo tvornica. Iz simulacija možemo puno saznati o gradu u kojem živimo. Što više znamo, to imamo više snage promijeniti svijet oko sebe. U njima možemo isprobati sve naše ideje za kvart te tako naučiti zašto nešto ne radi kako smo mislili, a zašto nešto radi.

Simulacije gradova nam daju šansu pokušati stvari koje nikada ne bismo mogli, a to je ispraviti sve što nam se ne sviđa u našem gradu. No, kao i svega, tako i simulacija ima stvarno, al’ stvarno masu. Odlučili smo zato odabrati nekoliko onih koje nas zaista diraju gdje treba – u naše aktivističko srce (pročitati prošli tekst o aktivizmu obavezno!).

Pocket City

Najmanji među najvećima, Pocket City naš je džepni grad u koji ulazimo u svakoj vožnji busom. Roditelji će nam reći kako ih podsjeća na jednu drugu igru, ali naša je mobilna igra puno jednostavnija i simpatičnija te ju možete igrati samo na mobitelima.

Kroz nju možemo naučiti zašto nije dobro raditi samo nebodere ili zašto su parkovi tako važni u jednom gradu. A ako nekome dosadi igrati prema pravilima, uvijek ima mogućnost uzeti stvari u svoje ruke i ući u pješčanik gdje mogu izgraditi totalno ludi grad u kojem postoje samo parkovi i neboderi.

Islanders

Što bi radio da imaš svoj vlastiti otok? Zamisli da imaš Hvar! Ili Brač! Ma može i Krk. Islanders je tu da ti kaže kako može izgledati tvoj otok u budućnosti koji možeš uređivati preko računala. Moraš pažljivo graditi jer su otoci poznati po tome da im nedostaje mjesta. No, ako si strpljiv, bit ćeš i nagrađen jednim ful lijepim otokom. I što je najvažnije za nas – otokom bez turista. 

Factory Town

Natrag na kopno, idemo u posjet Factory Townu. Riječ je o gradu u kojem sve mora ići glatko te koji možeš igrati samo na računalu. Ako ste se ikada pitali kako tvornice mogu napraviti milijun nečega, sada ćete dobiti svoje odgovore. U igri trebate spojiti sve zgrade i tvornice u jednu neprekidnu traku ako želite da vaš grad diše punim plućima. I da vi imate što manje posla po gradu.

Atmocity

Zamislite da je Zemlja kocka. Niz kocki na kojima radimo ogromne gradove. Jednostavno – zamislite da živite na Rubikovoj kocki. Atmocity živi za taj dan na tvojem računalu. Ovdje ćete morati stvarno paziti kako i gdje graditi te kako povezati sve to u jedan svijet. No, dobro je promijeniti svoj pogled na svijet ako želimo znati više o njemu. Jedno je gledati na grad sa svojeg balkona, a drugo iz svemira.

Cities: Skylines

Posjetili smo otok, tvornicu i otišli u svemir. Sada smo spremni za pravu stvar – Cities: Skylines. Ako želimo promijeniti nešto u našem gradu, ovo je najbolje mjesto za isprobavanje svih ideja koje imamo. Napokon ćemo dobiti priliku na računalu, Xboxu, Nintendo Switchu i plejki saznati zašto je potrebno raditi puno parkova, ali i kuća, škola, muzeja, tvornica…

Dobit ćemo priliku vidjeti kako se grade neboderi te gdje idu svi kamioni poslije posla. Sve što te zanima o gradu, možeš ovdje saznati. I ako ne možeš riješiti neki gradski problem, postoji velika zajednica koja je uvijek spremna popričati o svakom problemu koji te zadesi.

RollerCoaster Tycoon

Sada kada znamo živi grad, vrijeme je za važnija pitanja – kako radi lunapark? Kako napraviti najluđi vlak smrti? Kako se radi šećerna vuna? Odgovori se nalaze u klasiku koji su igrali i naši roditelji.

Trebat će ti vremena da se privikneš na piksele, ali ako zanemariš izgled, čeka te prezabavna igra. RollerCoaster Tycoon pokazat će nam kako je to voditi lunapark, ali i one male stvari koje se kriju iza svakog posla. Ulazak u lunapark nalazi se na računalu, Xboxu, plejki te Nintendo Switchu te 3DS.

Two Point Hospital

Zadnja tri mjeseca imali smo prilike naučiti svašta o bolnicama i doktorima. Kako ne bismo zaboravili sve, Two Point Hospital je tu da nam da bolnicu u ruke na računalu, plejki, Xboxu i Nintendo Switchu.

Kroz igru ćemo naučiti kako je bolnica više od samih doktora i pacijenata koji dolaze. Istina, nećemo se boriti s koronom, ali imat ćemo priliku uhvatiti se ukoštac s raznim pacijentima koji boluju od najluđih bolesti. I ne samo to – napokon ćemo dobiti priliku prebojati bijele bolničke zidove. 

Game Dev Tycoon

I nakon cijelog dana upravljanja gradom sigurno se pitate – kako im je uspjelo napraviti tako dobru simulaciju? Game Dev Tycoon uvest će nas u svijet ljudi koji rade igrice te će nam dati priliku da vidimo što je sve potrebno za jednu stvarno dobru igru. Od izgleda do tipa igre, puno je odluka i izazova pred nama ako želimo napraviti bolju igru od onih koje smo igrali.

Ovo su samo neke od simulacija koje nam pomažu shvatiti i mijenjati svijet oko nas.

One nam mogu pomoći cijeniti neke stvari više, poput bolnica ako znamo koliko truda i posla se nalazi iza njih, skužiti koliko poreza moramo naplaćivati građanima da bismo imali lijepe parkove ili nam mogu pomoći u razmišljanju kako utjecati na svijet oko nas. Jer kako drugačije išta promijeniti ako ne znamo kako sve to oko nas radi? 

Jesam li već rekao da je sve i super zabavno? 🙂

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.