Oduvijek više volim igračke koje potiču kreativnost i rad više nego plastične hrpe koje brzo postanu nezanimljive i dosadne i samo zauzimaju prostor. Pogotovo otkako sam mama.

Tako sam nedavno na jednoj društvenoj mreži kod @nokonceptmama, koja ima tri dječaka, vidjela nešto što me oduševilo. Igračka koju moraš sam sastaviti, a zapravo i nije igračka. Ali se djeca uz nju mogu zabavljati satima.

Malo sam ju priupitala o iskustvu s ovim zanimljivim stvarčicama jer su ih oni imali hrpe, doslovno,  i odlučila naručiti prvi paketić da vidimo kako će proći kod mojih mališana. Zanimljivo je da zapravo nemate pojma što vas čeka u paketu, to je iznenađenje. Jedino što znate je iz kojeg područja će biti jer to sami izaberete. A nudi se osam linija prilagođenih dobi i interesu djeteta, odnosno osobe. Od 0 do 104 godine. 🙂

Tako za najmlađe od 0 do 24 mjeseca postoji linija Panda kojom gradite temelje za učenje i koja pomaže najmlađima da uče onako kako najbolje znaju i vole, kroz igru i istraživanje u interakciji sa svojim roditeljima.

Koala je namijenjena klincima od 2 do 4 godine kako bi se zabavili i pritom učili uz kvalitetno provedeno vrijeme s roditeljima. 

Kiwi će biti najzanimljiviji djeci od 5 do 8 godina, a uz njega će razviti kreativnost, drukčiji način razmišljanja te  će naučiti  nešto novo kroz praktičan rad i istraživanje.

Atlas vodi mališane od 6 do 11 godina u pustolovine i istraživanja kroz igru, uči ih cijeniti druge kulture i budi u njima osjećaj da su građani svijeta, a sve kroz praktično učenje, znanost i umjetnost. 

Tinker je namijenjen osnovnoškolcima i mlađim srednjoškolcima (9-16 godina), potiče kreativan način STEM razmišljanja, učenja i istraživanja. To je ozbiljna znanost koja je stvarno zabavna (možete izraditi katapult ili gledati zviježđa na stropu svoje sobe povezujući optička vlakna).

Ako imate klince starije od 14 godina, njima su namijenjene čak 3 linije. Doodle, koji ima super zanimljive DIY projekte, tehnike i jedinstvene materijale  za klince koji vole umjetnost i dizajn (izradite drveni sat ili set raznobojnih svijeća).

Maker, koji je posvećen otkrivanju novih umjetničkih i dizajnerskih alata i rastu kreativnog samopouzdanja kako bi se umjetničke vizije pretvorile u stvarnost (možete napraviti makrame držače za biljke, jastučnice s posebnim vezom ili kutijice oslikane posebnom terazzo tehnikom).

I Eureka koja nudi inženjerska rješenja za stvarne probleme i izgrađuje vještine rješavanja problema. Uz ovu liniju možete  stvoriti prave, funkcionalne predmete koje ćete voljeti koristiti svaki dan (poput stolne lampe, električnog šiljila ili drvenog ukulelea).

Zvuči zabavno, zar ne? Naravno, kad je cijeli ovaj program osmislila jedna mama. Ona je pokrenula KiwiCo  vjerujući u važnost razvijanja kreativnog samopouzdanja. Ono pomaže djeci da razmišljaju veliko i ponašaju se poput kreativaca, a ne samo potrošača. KiwiCo je stvoren kako bi proslavio dječju prirodnu kreativnost i znatiželju, istovremeno pomažući roditeljima koji žele pružiti obogaćujuće iskustvo svojoj djeci  gradeći, istražujući i stvarajući zajedno.

Prvi paketić koji smo mi naručili bio je iz linije Tinker. Tako vam kući dođe jedna kartonska kutija, a u njoj svi dijelovi potrebni da sastavite svoj uradak, upute i savjeti za još veću zabavu.

Naš prvi projekt bio je Spin Art Machine. Što u prijevodu znači puno zabave, boja, malih umuljanih ruku, malo većih umuljanih ruku i nevjerojatnih umjetničkih uradaka. Oduševili smo se, svi redom. Isprobali smo ga, isto svi redom.

Tata je pomogao sastaviti mali motor koji pokreće kolut na kojem se vrti prazan papir dok na njega puštate tekuće boje. Zaista nevjerojatni oblici nastaju ovakvim načinom. 

I sad jedva čekamo sve iduće paketiće. Njihova redovna cijena je oko 20 dolara, no stalno su neke akcije, popusti i sniženja tako da punu cijenu vjerojatno nećete nikad platiti.  Samo pažljivo, ovisnost je to. Baš kao i slikovnice.

Ali u današnje vrijeme, ne mogu smisliti bolji način provođenja vremena s djecom od slikovnica i ovakvih zanimljivih projektata, zato – isplati se!