Bez dobre knjige tijekom pandemije nikome nije lako.

Dragi Korona Kid,

javljam ti se jer sam očajan. Za rođendan sam dobio, ne jednu, ne dvije, ne tri, nego četiri knjige. Da, knjige. Strava! Što da ja radim s tim? Ne volim čitati. Od čitanja dobijem osip u mozgu, osjetim ga iako znam da to nije moguće. Kad moram nešto čitati odmah ogladnim i onda slažem sendvič pa voćnu salatu pa kuham puding i još si mućkam ledeni čaj. Sve ću napraviti samo da ne moram čitati. Čak ću i sobu pospremiti, a neuredan sam strašno. Više ne znam što bih doma radio, jedino mi čitanje preostaje. Kako da ga zavolim? Mogu li ikako pročitati ove knjige, bez da ih zapravo pročitam?

Hvala,

Toma Knjigomrzac

Dragi Toma,

možeš probati knjige staviti pod jastuk prije spavanja i možda ćeš sanjati ono što se u njima događa. Vrijedi pokušati.

Ali samo da znaš da nisi jedini Knjigomrzac koji mi se javio. Čini se da je zarazno. Ja sam krtica i slabo vidim pa knjige čitam s ooooogromnim povećalom. Nekad čitam, a nekad se zezam i gledam svoje zube kroz povećalo. Smiješno je, jesi li probao? Možda su ti sva slova presitna i to te živcira. A možda se trebaš malo više zezati dok čitaš pa će ti čitanje postati zabavnije. 

Puno je razloga zašto na svijetu ima toliko Knjigomrzaca među djecom.

Neka djeca čitaju sporije. 

Neka djeca još nisu pročitala pravu knjigu. 

Nekoj se djeci slova brćkaju i mrćkaju na papiru.

Neka djeca su do sada čitala samo lektire. 

Neka djeca više vole stripove od romana. 

Neka djeca više vole tekstove s kutije žitarica za doručak nego stripove.

Neka bi djeca radije pisala svoje priče nego čitala tuđe.

A neka djeca još nisu dala šansu knjizi.

Savjeti Korona Kida

Savjet 1. NIJE U KNJIGAMA SVE

Da znaš koliko sam dobrih tekstova pročitao na omotima pudinga, kutijama od riže i staklenkama od džemova, iznenadio bi se. Što je najbolje od svega, nakon takvih tekstova postao sam prilično dobar u kuhinji.

Osvrni se. Riječi su posvuda. Na jumbo plakatima, zidovima, etiketama, letcima, ma posvuda. Pokušaj ih primijetiti, mogle bi ti se i svidjeti.

Savjet 2. MOŽEŠ SAMO GLEDATI

Uđi u knjižnicu i u tišini prozuji kao dosadna mušica pored polica s knjigama. Knjižničari to vole i neće te potjerati kroz prozor. Gledaj, čitaj naslove, promotri naslovnice i zadnjice knjiga. Ne moraš ništa odabrati. Ne moraš ni posuditi. Samo budi blizu knjiga i vidi čega sve u knjižnici ima. 

Savjet 3. MAMA, PA TATA, PA TI

Siguran sam da iako ne voliš čitanje, voliš dobru priču. A najslađe su priče one koje nam drugi čitaju zato zamoli mamu i tatu da ti navečer prije spavanja pročitaju ulomak iz knjige koju odabereš. Ujutro nastavi tamo gdje su oni stali, čitati sam u tišini, a onda navečer opet zamoli njih da čitaju. I tako u krug. Do kraja knjige doći ćeš dok si rekao keks. Punjen kremom.

Savjet 4. KRATKO I SLATKO

Roman je velik zalogaj ako nisi knjigoljubac zato prvo posudi zbirku kratkih priča. Predlažem ti jednu smiješnu, baš jako smiješnu zbirku autora Davida Walliamsa, Najgora djeca na svijetu. Ako ti se svidi, slijede još dva jednako zabavna nastavka. Jedna priča dnevno za početak je pun pogodak. Tko zna, možda ti se toliko svidi pa u danu odradiš dvije, tri ili više. Preporučam ti i simpa zbirke priča Mladena Kopjara, Čokoladne godine i Poštanski Marko.

Uvijek je dobra ideja zaviriti i u neki časopis kao što je Modra lasta, Prvi izbor ili Brickzine. U njima ćeš, između ostalih zanimljivih tema, pronaći i kratke priče koje bi ti se mogle dopasti.

Savjet 5. ISTI LIK, RAZLIČITE PRIČE

Serije knjiga fora su najveća jer kad jednom otkriješ lika s kojim ćeš kliknuti na prvu, onda je to – to. Poznati likovi i prepoznatljiv stil pisanja olakšat će ti čitanje jer se nećeš svaki put iznova morati upoznavati s ekipom iz knjige, a sa svakim ćeš nastavkom dobiti priliku za novu, zanimljivu priču.

Kad budeš zujao u knjižnici, potraži Gregove dnevnike, priče o mišu Geronimu Stiltonu, seriju knjiga o Timiju Promašaju te seriju o Groznom Grgi.

Savjet 6. IZMIŠLJOTKA NIJE ZA SVAKOGA

I enciklopedija je knjiga. I atlas svijeta isto. Možda nisi ljubitelj fikcije (izmišljene priče) i možda želiš čitati o činjenicama, brojkama i dokazima. Možda bi radije čitao članke na internetu nego u knjizi. To je sasvim ok. Ako te zanimaju životinje, izumrle vrste, znanost, umjetnost, medicina ili nešto sasvim jedinstveno, sigurno ćeš pronaći štivo za sebe.

Evo nekih knjiga koje bi ti mogle biti zanimljive: Velika pitanja malih ljudi, Atlas pustolovina, Velika knjiga kukaca ili zanimljivi članci o prirodi i svijetu koje ćeš pronaći u časopisu Moj planet.

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.