Čak 15 preporučenih naslova slikovnica, mahom novijeg datuma nastanka, donosi vam u ovom izboru naša suradnica Marija B.

Ljeto nam se vratilo, a s njime sunce i vrućine. I pravo je vrijeme za sjesti u hladovinu i čitati.  A što čitati ljeti, nego slikovnice o moru i rijekama kako bi se makar na taj način rashladili. Ako ovoga ljeta nemate priliku uživati u vodenim radostima, bacite oko na sljedeći popis slikovnica. Zapravo, i ako imate, dobro će vam doći ovaj popis za ljetno čitanje negdje na plaži ili pokraj bazena.

Pa krenimo od najmlađih. Mališanima će se sigurno svidjeti slikovnica Pip i Popi – Dan na plaži (Planet Zoe, 2019.). Pip i Popi su nerazdvojni prijatelji, no kad zečić na plaži upozna novog prijatelja, Popi će se osjećati pomalo tužno i sa strane.

Nakon što odluče otići po sladoled, doživjet će jedno lijepo iznenađenje koje će ih povezati i učvrstiti njihovo prijateljstvo. Lijepa priča o prijateljstvu i zajedništvu zaokružena je iznimnim ilustracijama već poznatog autora i ilustratora Axela Schefflera.

Finski književno-ilustratorski par Riina i Sami Kaarla prilagodio je najmlađima legendarne likove iz priča Tove Jansson – Mumine. Mumin na jedrenju (Planet Zoe, 2020.) je slikovnica-skrivalica u kojoj se nalazi mnogo prozorčića koje mališani trebaju otvoriti i iznenaditi se onim što će otkriti. 

Cijela obitelj kreće na jedrenje nakon što je Mumin otkrio tatin stari kompas. Ali kompas nestane, a vjetar počne puhati sve jače. Zanimljiva interaktivna slikovnica svidjet će se najmlađima i zbog prozorčića, a i zbog veselih i duhovitih ilustracija.

Pino na ljetovanju (Planet Zoe, 2018.) je slikovnica jezično i likovno prilagođena i namijenjena djeci od 3 do 6 godina. Uz nju će djeca te dobi vježbati pravilan izgovor glasova kroz igru. Roditelji zahvaljujući sadržanom materijalu, mogu provjeriti izgovara li dijete glasove u skladu s dobi ili mu je možda potrebna stručna pomoć logopeda.

Svaka stranica sastoji se od dva dijela: od prikaza pojedinačnih predmeta zajedno s pitanjima i natpisima te od situacijske ilustracije i kratkog teksta koji se nastavlja iz stranice u stranicu. Slike i natpisi ispod njih, u donjem dijelu stranice pomoći će roditeljima da provjere djetetov izgovor pojedinih glasova.  Odlična priča i ilustracije koji ne služe samo za čitanje i gledanje, već i vježbanje, velika su prednost svih slikovnica o dječaku Pini i njegovoj obitelji.

Iz života jednog mrava (Eskadrila, 2017.) je prava ljetna slikovnica autorice Marijane Križanović i ilustratorice Lane Hudine. Mali mrav, nakon teškog i napornog rada odluči otići na odmor. A kamo drugo, nego na jug i obalu. Kad mrav shvati da mu se na obali puno više sviđa, odluči se tamo trajno preseliti i sagraditi novi mravinjak.

Klincima su jako zanimljivi rimovani stihovi o malenome mravu i ilustracije prepune sitnih detalja koje će moći pregledavati još dugo u potrazi za novim detaljima koje nisu ranije primijetili.

Koja slikovnica bolje oslikava ljeto od Ribice, morske prijateljice (Profil, 2015.).  Dječja autorica Gordana Lukačić ispričala je u ovoj slikovnici priču o dvije najbolje prijateljice, ribice, Agati i Loti koje se druže po cijele dane i sve govore jedna drugoj. Pa čak i to u koga su se zaljubile. No jednoga dana, pričajući o svojim avanturama i ljubavima, ribice se izgube.

Na početku im je to bilo zanimljivo, ali kad su ogladnile, gadno su se uplašile. Agatina simpatija Adam krenuo je, shvativši da ih nema, u potragu i stigao baš na vrijeme. Vesela priča i lijepe ilustracije Branke Hollingsworth Nara oduševit će malene čitatelje željne morskih priča.

Marcus Pfister autor je čak 3 morske slikovnice. Priču o Srebrici, najljepšoj ribi u oceanu donosi slikovnica Riba duginih boja (V.B.Z., 2017.). Bez obzira što je Srebrica jako lijepa, ona je i jako umišljena te zbog toga gubi sve više prijatelja. Sve dok ne shvati da prijatelje ne može zadržati svojom ljepotom.

Na koncu podijeli svoje svjetlucave ljuskice s prijateljima shvaćajući da ljubav i prijateljstvo rastu upravo onda kada se dijele. Objavljene su još dvije slikovnice o avanturama ribice Srebrice: Riba duginih boja i čudovište iz morske špilje (V.B.Z., 2019.) i Riba duginih boja i mali stranac u nevolji (V.B.Z., 2019.).

Postoji jedna vjeverica koja planira izgraditi Sigurnu plažu jer odlazak na pravu plažu nosi mnogo različitih nevolja i potencijalnih opasnosti.  To je Plašljiva Vjeverica na plaži (Naklada Nika, 2020.) autorice Melanie Watt, zanimljiva i humoristična slikovnica puna karti, vodiča i vremenika.  Ona malim čitateljima nudi mogućnost da sami shvate kako ponekad trebamo izaći iz svoje zone komfora kako bi isprobali nešto novo i zanimljivo.

Nekad se to dogodi sasvim slučajno, baš kao i Plašljivoj Vjeverici, a donese mnogo sreće i zabave u naš život. Mnoga iznenađenja te humoristične situacije i ilustracije razlog su zašto milijuni mališana diljem svijeta obožavaju avanture Plašljive Vjeverice.

Ana i Filip istražuju…na moru (Naklada Nika, 2018.) je slikovnica autora Simeona Marinkovića i ilustratora Dušana Pavlića i osim što će mališani uživati čitati ju, nešto će novo o moru i naučiti. To je slikovnica preklapalica sa stihovima u rimi u kojoj se opisuje Anino i Filipovo ljetovanje na moru. Klinci će, čitajući ju, naučiti o ribljim vrstama u moru, voću koje raste u priobalju te prometalima koja se kreću po vodi. Ili ispod nje.

A na kraju slikovnice, pronaći će i zadatak. Potražiti sve nabrojane životinje, ptice, ribe, školjke u slikovnici. Bit će zanimljivo, vjerujte! Još je jedna slikovnica iz serijala Ana i Filip istražuju prava ljetna, samo su se Ana i Filip s mora preselili – Na rijeku (Naklada Nika, 2014.).

Ne znam jeste li vi i vaši klinci već upoznali zanimljivu i ekscentričnu vješticu Winnie. Mi jesmo i postala nam je jedan od omiljenijih likova iz slikovnica i knjiga. Neobična, luckasta i vesela vještica koja sa svojim, dakako crnim, mačkom Wilburom proživljava razne avanture.

U slikovnici Winnie pod morem (Šahinpašić, 2012.) Winnie i Wilbur odlaze na odmor na otok usred oceana sa zlatnim pijeskom i kokosovim palmama. I odlično se zabavljaju mijenjajući svoj oblik. Sve dok se ne pojavi jedan morski lav. Winnie i njen mačak junaci su nekoliko slikovnica, a nama je i dalje najdraža upravo ova morska.

Još jedna morska slikovnica i to s eko temom te predivnom pričom i ilustracijama je Alba – riba koja živi sto godina (Planetopija, 2019.) Laure Hawthorne. Alba je jedna čudesna ribica koja živi na koralju punom boja i raznih stanovnika. No, stanovnika i boja na koralju je sve manje, a smeća sve više.

Alba svake godine za svoj rođendan pronađe neku lijepu i zanimljivu stvarčicu koja ju veseli, no čini se da u moru više nema lijepih stvari, već samo smeća i plastike. Tako Alba, u potrazi za svjetlucavim biserom, završi u plastičnoj boci. To će jednu djevojčicu potaknuti na promjenu i more će opet biti čisto i plavo, a Albin koraljni grad pun boja i stanovnika.

Matija i more (Kreativna mreža; Knjiga u centru, 2019.) je slikovnica koja prekrasno oslikava ljubav jednog dječaka prema moru. Svakome tko ima djecu bit će poznata situacija pripremanja, pakiranja i putovanja do mora.

Kako mi do najbliže morske destinacije imamo barem 5 sati vožnje, nama je pitanje “Jesmo li stigli?” uobičajeno i ponovi se nekoliko stotina puta (kad zbrojite troja usta koja ga izgovore). Matija je jedan nestrpljivi dječak koji jako, jako voli more i jedva ga čeka vidjeti i osjetiti. A to su autorica Jasminka Petrović i ilustratorica Ana Petrović odlično prenijele među korice ove morske slikovnice.

Mnogi ljeto koriste za kampiranje, baš kao Pettson i Findus, nadaleko poznati starčić i njegov mačak.  Nakon što Findus pronađe na tavanu šator, njih dvojica kreću na putovanje i kampiranje. Jedini problem je taj da nisu znali kako će se i Pettsonove kokoši umiješati i poželjeti s njima kampirati. O zanimljivoj pustolovini ove dvojice junaka možete čitati u slikovnici švedskog autora i ilustratora Svena Nordqvista Findus na kampiranju (Planet Zoe, 2018.).

Kada nekoga nazovemo majstorom ilustracije i slikanja, onda je to u slučaju  Kęstutisa Kasparavičiusa  i više nego opravdano. Iako ćete možda slomiti jezik dok pročitate njegovo ime i prezime, u ilustracijama ovog divnog litavskog umjetnika ćete uživati. Pogotovo u Podvodnoj priči (Ibis grafika, 2015.) u kojoj društvance šarenih ribica sanja o zasluženom godišnjem odmoru.

To jato riba ima važnu ulogu. Kad bi se, nakon oluje, more smirilo, ribice su bile te koje bi zapele iz petnih žila da ga očiste i da sve bude kao i prije oluje. No ribice nisu imale vremena za odmor pa su o zasluženom godišnjem odmoru samo sanjale. No snašle su se uz pomoć prijateljice hobotnice. Ova slikovnica je prava ljetna poslastica za male čitatelje.

Još jedna priča o moru, točnije oceanu, dolazi iz pera talentirane braće Fan. Priča je to o dječaku Finnu, gubitku, smrti i snovima. Finn je dječak koji je ostao bez djeda, živi uz more i sjeća se priča koje mu je djed pričao o mjestu gdje ocean dodiruje nebo. Djedu u čast, Finn odlučuje napraviti brod za dugu plovidbu. I tu počinje Finnova avantura. On slijedi veliku zlatnu ribu koja ga vodi do mjesta gdje ocean dodiruje nebo.

Usput prolaze kraj Knjižničnih otoka na kojem se gnijezdi stotinu knjiških ptica (zaista ih je toliko, prebrojali smo sve s veseljem), do otoka s divovskim školjkama, kroz more rasplesanih mjesečevih meduza i konačno stižu na mjesto iz djedovih priča.  Kad Finn ugleda djedovo lice u mjesečini, začuje kako ga doziva neki glas. Finn je ponovno kod kuće, na obali i gleda prema onom čarobnom mjestu u daljini, gdje je Ocean do neba (MeandarMedia, 2018.).

I na kraju, malo remek-djelo korejske umjetnice Suzy Lee koja je bez riječi ispričala priču o snazi prirode i stvaranju prijateljstva.  Jednoga dana, djevojčica na obali susreće Val (ArTresor, 2017.) i tu počinje njihova interakcija koja pruža priliku za razgovor i maštanje.

U slikovnici nema teksta, ali je autorica uspjela ispričati jednu prekrasnu priču kroz samo tri boje: crnu, bijelu i plavu. Ovo je slikovnica koja će se listati mnogo, mnogo puta, iz koje će proizaći mnoge priče i pjesme i koja će vas podsjećati na ljeto čitave godine. Uživajte!