Djeca kao psiholozi? Nije nemoguće, pokazuju dobre slikovnice.

Kakva je estonska književnost za djecu i mlade, o čemu se piše u Estoniji? Pa, ako je suditi prema naslovu Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke (Ibis grafika, 2020.), tamošnja književna djela za djecu i mlade ne razlikuju se previše od hrvatskih djela, obrađuju se teme o kojima se može detaljno raspravljati na bilo kojem jeziku, u bilo koje vrijeme i na svim stranama svijeta – jednakost, poštenje, solidarnost, društveni položaj, obiteljski odnosi i osjećaji… 

Dok je naslov Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke govorio o pomaganju, prijateljstvu i rješavanju neugodnog osjećaja odbačenosti, slikovnica Mamin zmaj (Ibis grafika, 2020.) govori o neugodnim osjećajima koji čovjeka katkad znaju nadvladati. Priču je napisala Piret Jaaks, a ilustrirala Marju Tammik. Ilustracije sadrže poprilično dozu simbolike i nisu jednostavne, već poprilično apstraktne pa natjeraju čitatelja/gledatelja da se zamisli.

I naslov Mamin zmaj veoma je simboličan – ne govori se u priči doslovno o majčinom zmaju, već o imaginarnom zmaju kojega svaki čovjek ima u sebi, osjećajima ljutnje i nemira koji se lako prošire poput požara ako se ne drže pod kontrolom. U priči se govori o majčinom ponašanju, prikazuje se kako dijete doživljava vlastitu majku koja ne trpi određene greške. Djevojčica zna što majku ljuti i izbaci iz takta, u kojim se slučajevima redovno pojavi zmaj koji riga verbalnu vatru pod naletom bijesa.

Iz neverbalnih znakova, što se ubrajaju u govor tijela, može se shvatiti kako se netko osjeća i što ga muči, kakve je volje i je li raspoložen za šalu. Tijelo nas stalno odaje glasom, držanjem i gestama, a djeca jako dobro znaju čitati te simbole unatoč svojoj mladosti. Nevjerojatno je u kojoj mjeri djeca mogu analizirati postupke i ponašanje odraslih, pravi su mali psiholozi koji su u stanju proniknuti slabe točke i okidače bliskih osoba.

Djevojčica iz priče nije savršena i mamin zmaj svako malo se pojavi. Hoće li (i kako?) mala djevojčica dati voljenoj mami do znanja kako ju možda jako smeta i uznemiruje njezino neraspoloženje i gnjev? Pametna je djevojčica, naći će način kako bi majci poručila ono što se ne može samo tako izreći riječima…

Nema puno knjiga u kojima roditelji nisu prikazani u savršenom svjetlu, stoga je Mamin zmaj poseban naslov koji će poslužiti za promišljanje djeci, ali napose i roditeljima koji bi trebali što više promišljati o tome kako ih vlastita djeca vide te kako se djeca teško nose s naglim promjenama raspoloženja, roditeljskim stresom i drugim neugodnim emocijama koje se znaju pojaviti u obitelji. Upravo bi naslov Mamin zmaj mogao potaknuti roditelje da budu bolji u svojoj životnoj ulozi, da pripaze na svoje ponašanje i smanje burne reakcije prema okolini, naročito prema djeci. Snažna je to priča koja, između ostaloga, osvještava roditelje o važnosti primjerene komunikacije.

Piret Jaaks u svojoj priči nije obradila laganu temu, ali ju je zato pametno predočila kroz štosni humor u čemu su joj dodatno pripomogle maštovite ilustracije koje izgledaju kao da je nacrtala djevojčica iz priče, nije da ćete imati neugodne grčeve tijekom čitanja. Nasmijat ćete se i promišljati, a u nekim dijelovima priče prepoznat ćete se kao roditelji, stričevi, nećaci ili djeca, doći će do poistovjećenja. Ipak svatko od nas više ili manje krije zmaja koji se naglo pojavi kada netko u nečemu debelo zezne.

Nažalost, baš svaki roditelj ima u sebi nevidljivoga zmaja koji katkad riga vatru, ne postoje savršeni roditelji koji uvijek imaju emocije pod kontrolom i reagiraju primjereno. Opet, i roditelji imaju pravo na postojanje zmaja jer katkad možda imaju veoma loš dan na poslu jer, ni oni nisu imuni na silne negativnosti oko sebe, ali nije dobro ako se zmajevi manifestiraju iz dana u dan te dobivaju na snazi jer, zbog nevidljivih zmajeva najviše trpe djeca.

Nema ništa lošega u tome ako djeca uspiju ukazati roditeljima na manje dobre osobine koje ih smetaju kod njih. Kako bi dijete moglo mami ili tati moglo prikladno predočiti što ih smeta i što je dio njihove nutrine? Djevojčica iz priče Mamin zmaj našla je odlično rješenje za svoj problem – izrazila je svoje nezadovoljstvo crtežom.

Mama je shvatila što joj vlastito dijete želi dobronamjerno poručiti, postala je svjesna koliko je snažan i neugodan zmaj što se pojavi i da njezinu djevojčicu smeta prisutnost zmaja. Došlo je do izgradnje još boljih, čvršćih i zdravijih odnosa između majke i kćeri koju majčin zmaj nije nimalo veselio. Naslov Mamin zmaj trebali bi svakako pročitati i roditelji i djeca kako bi među njih bilo što manje ljutih zmajeva