Eh, ta higijena! Njoj nikad kraja, zar ne?

Moram vam reći da je to istina – nikad kraja higijeni. To je nešto što se mora obavljati svakodnevno kako bismo bili zdravi i sigurni od malih nevidljivih beštija (upravo radi trenutno najpoznatije beštije koronavirusa sigurno znate koliko je važno prati ruke!).

Shvaćamo kako je čitava priča o virusima, bakterijama, prašini, grinjama i staloj oku nevidljivoj ekipi mališanima možda teško shvatljiva. Na tragu toga bila je i Jelena Pervan napisavši 3 smješne, zabavne ali poučne slikovnice o higijeni i što se događa ako ju ne održavamo! Za ilustracije je zalužna Jelena Brezovec.

U slikovnicama glavnu riječ imaju Mrljek i Prljek, dvije bakterije koje naprosto obožavaju prljavštinu, sluz, smrad – sve ono fuj i prljavo!

Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju – Priča o neopranoj kosi prva je u nizu slikovnica, i priča nam priču o putovanju Mrljeka i Prljeka u kosu djevojčice Rite. Rita baš jako ne voli prati kosu, što je super svučalo dvjema nestašnim bakterijama koje su tamo odlučile napraviti nered!

Idući naslov, Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak – Priča o pokvarenom zubu govori o tome kako Mrljek i Prljek obožavaju piti kakao bljakao, a taj čudni napitak odlučili su napraviti u rupi pokvarenog zuba dječaka Lovre. Lovre baš ne voli prati svoje zube, pa su Mrljek i Prljek od ostataka hrane u njegovim ustima skuhali nevolju!

Treća slikovnica naslova Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan – Priča o prljavim rukama govori o Mrljekovoj i Prljekovoj rođendanskoj proslavi koju su odlučili napraviti ispod nokta djevojčice Nore, koja nikao nije voljela prati ruke. Ispod nokta našli su se i prijatelji Kašljić i Šmrkljić!

Ove slikovnice na zabavan ali poučan način pokazuju što se može dogoditi ako ne održavamo redovitu higijenu, te zašto je higijena od velike važnosti za naše zdravlje.

Nakon pisanja ovog teksta, idem oprati ruke jer ne želim rođendanske tulume ispod noktiju!