Kako  bi naš Bruno rekao – evo vam još jedan kulturni dječje-roditeljski džabaton za ove nezahvalne dane. 🙂

Nadam se da ste svi zdravi i kod kuće. Internet je i dalje prepun besplatnih i zanimljivih sadržaja, zapravo sve ih je više i više. Ili smo ih mi tek sad počeli malo više otkrivati, tko će ga znati. U nastavku vam donosim neke koje sam ja zadnjih tjedana otkrila pa ih dodajte na svoje popise.

Krećemo, naravno, s pričama. Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar Novska na svojoj Facebook stranici ima Utorak za pričoljupce kad teta pričalica Kata čita svima drage slikovnice, pa se slobodno pruključite! A možete baciti oko i na njihove kreativne radionice.

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar i njihova knjižničarka Danijela svakog ponedjeljka pripremaju zanimljivu priču koju možete poslušati i uživati u ilustracijama na njihovoj Facebook stranici.

Draga djeco, evo još jedne priče za početak tjedna.🙂Autor ove prekrasne slikovnice je Nicholas Oldland u kojoj nam pokazuje kakvu snagu ima zagrljaj.🤗

Gepostet von Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar am Montag, 6. April 2020

Neprofitna udruga Kreativna mreža pokrenula je za sve knjigoljupce i pričoljupce projekt ŠALJI DALJE! Na svojoj će Facebook stranici Slikovnica – Prozor u svijet objavljivati kompletne slikovnice iz vlastitog nakladničkog programa. Projekt je započeo objavom putopisne slikovnice Branka Kladarina, Djeca Himalaje. Slikovnice će se moći besplatno čitati i proslijeđivati.

Josh Gad, glumac koji je posudio svoj glas snjegoviću Olafu iz animiranog filma Snježno kraljevstvo, na svom Twitteru svaku večer čita priče za laku noć pa se tako među pročitanim pričama našla i slikovnica The Bear and  the Piano talentiranog autora Davida Litchfielda.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec snimat će neke slikovnice i to objavljivati na svom YouTube kanalu tako dugo dok traje nastava na daljinu. Iako je projekt “Čitanje je važno!” zamišljen kao pomoć i izvor nastavnicima i knjižničarima, to ne znači da ne možete iskoristiti priliku i poslušati lijepe priče.

Kod Ane, na blogu Lonac slikovnica možete pročitati odlične e-slikovnice poznatih srpskih autora i ilustratora Kako su nastale zvezde, Kako je zeka upoznao vevericu i Miš i mrak. Sigurno će vam se svidjeti.

Ida Marinić, autorica slikovnice “Zapeli zajedno” koja ju je velikodušno objavila kako bi ju svi zainteresirani mogli preuzeti, objavila je još jednu slikovnicu “Gdje su nestale sve ribe”. To je priča o prirodi i ljepoti prevladavanja međusobnih neslaganja te o tome da kada u životu želimo prave stvari, onda sve one koje su suvišne nestaju, pa ostaje dovoljno prostora za sve na svijetu.

Ne znam jeste li znali, ali u International Children’s Digital Library nalazi se preko 4600 naslova na preko 60 jezika za djecu od 3 do 13 godina, a među njima i nekoliko hrvatskih klasika dječje književnosti koje možete besplatno pročitati.

Teatar PocoLoco stavio je na raspolaganje svojih sedam pričaonica iz ciklusa Priča mi se priča koje su bile emitirane na Radio Studentu.  Tako na njihovom Soundcloudu možete uživati u Snjeguljici, Crvenkapici, Regoču i Kosjenki, Šumi Striborovoj, Janku i čarobnom grahu, Ružnoj princezi i Palčici. Moram reći da je nama ovo postao večernji ritual. Već smo sve preslušali po nekoliko puta i prava su uživancija.

Svakog petka, iz karlovačke dječje knjižare Knjiguljice, Nevena donosi Vrijeme za priču. Baš kao i kad su mališani  svakog petka slušali priče sjedeći udobno u Knjiguljici, sada ih mogu poslušati na Facebook stranici Knjiguljice.

Vrijeme je za priču…MALOG MAJMUNA

Kada vi ne možete doći k nama, mi dolazimo s pričom k vama.

Gepostet von Knjiguljica am Freitag, 13. März 2020

Kako bi dali svoj doprinos i pomogli svima koji su zatvoreni u svojim domovima tijekom ove svjetske pandemije, Julia Donaldson i Axel Scheffler, autorica i ilustrator nekih od najpoznatijih likova iz slikovnica poput Grubzona, Prutimira i Najotmjenijeg diva, stavili su ih upravo u takvo okruženje. Pa tako likovi sami potiču razmak od 2 metra, često pranje ruku, vježbanje, pomoć starijima i ostanak kod kuće.  Posjetite Facebook stranicu Julije Donaldson i uživajte u neponovljivim radovima ovog majstorskog dvojca.

We hope you enjoy these reimagined images and verses from #JuliaDonaldson and #AxelScheffler most-loved books and…

Gepostet von The Gruffalo am Samstag, 4. April 2020

Sydney Krawiec, knjižničarka Peters Township Public Library u Pennsylvaniji, izradila je Hogwart Digital Escape Room za sve HP fanove. Počinjete kao učenici 1. godine i upadate u svijet tamne umjetnosti i čarobnjaštva. Igrači mogu sudjelovati pojedinačno ili timski. Pa sretno vam!

“Nadam se da će moji filmovi bar na trenutak uljepšati dane svima onima koji su ugroženi ovom pošasti koja nam se događa“, poručio je redatelj i producent Dejan Aćimović koji je javnosti omogućio besplatno gledanje svoja dva naslova na Vimeo kanalu. Film Anka nastao je prema knjizi Mate Lovraka Anka Brazilijanka, a možete ga pogledati upisivanjem koda andrijaa.

A na službenom YouTube kanalu Zagreb filma može se pogledati osam animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među kojima su i klasici poput Oscarom nagrađenog “Surogata” Dušana Vukotića.  Osim njega, mogu se pogledati još “Ceremonija” Borivoja Dovnikovića – Borde, “Bećarac” i “Mačka” Zlatka Boureka, “Đavolja posla” Zlatka Grgića, “Iznutra i izvana”  Joška Marušića, “Wiener Blut” Zlatka Boureka i Pavla Štaltera  i “Tajni laboratorij Nikole Tesle”  Brune Razuma.

Nakladnička kuća Sretno Srce na svojoj Facebook stranici objavila je kako je višestruko nagrađivani crtani film Crvena jabučica koji se temelji na slikovnici Nine Vađić i Ane Kadoić besplatno dostupan za gledanje na YouTube-u, a tamo možete pronaći i poveznicu.

I na kraju, da ne bude baš sve za djecu, iako iz pouzdanih izvora znam da je većina ovih sadržaja (lažem, svi su) zanimljiva i roditeljima, možda da i oni dobiju neke dobre savjete. I to od čuvenog dr. Ranka Rajovića.  Što sve roditelji mogu naučiti tijekom izolacije i koji su najveći problemi s kojima se mogu susresti možete pročitati u razgovoru s dr. Rajovićem na poveznici Magazina HRT-a.

Eto ljudi, nadam se da vam ovakvi popisi pomažu dok traje ovaj kaos i još se jače nadam da nam uskoro  više neće trebati. Sa željom da što prije vrijeme počnemo provoditi vani, u parkovima i na izletištima, poručujem vam još jednom: ostanite zdravi i ostanite doma.