Pričam ti priču kroz pokret!

Koreograf je osoba koja izmišlja, stvara i kreira nove plesove ili pak osmišljava nove načine i oblike izvođenja onih postojećih (najčešće tradicionalnih).

Koreografi kroz ples izražavaju svoju viziju neke misli, raspoloženja, priče ili određene teme.

To izražavanje vizije ne znači samo osmišljavanje koreografije, već se tiče svega što mi kao publika vidimo na pozornici! Njihov posao je i odabir glazbe za plesače, njihovih kostima, a ponekad to uključuje i osmišljavanje scenarija!

Koreografi se u svom poslu najčešće opredjeljuju prema vrstama plesova, pa tako imamo baletne koreografe, folklorne koreografe i one koji se bave suvremenim plesom!

Da bi netko postao koreograf, pred sobom ima puno posla! Prije svega, mora imati puno iskustva u plesanju (a znamo da ples zahtijeva puno treninga, i vježbe), a zatim se koreografi najčešće usavršavaju kroz razne radionice, tečajeve, edukacije i škole. Koreograf mora biti svestrani poznavaoc glazbenih oblika i stilova, te mora barem na osnovnoj razini poznavati ljudsko tijelo, biti u dobroj tjelesnoj kondiciji (jer koreograf je taj koji će pokrete pokazati plesačima). Budući da radi s puno ljudi, koreograf mora imati i dobre organizacijske sposobnosti!

Radno mjesto koreografa mogu biti plesne dvorane, kazališta, koncertne pozornice, ali i priroda!

Priča umjetnika: Kyle Hanagami

Kyle danas ima 34 godine, a za sebe smatra da mu je biti koreograf životni poziv (to smatraju i milijuni fanova njegovog rada 🙂 ). Kyle je kroz svoj rad kreirao stil koji je miks hip hopa i jazza, te kroz pokret voli pričati razne priče.
Jedna od tih priča je video na pjesmu Boom clap, koji govori o doživotnom prijateljstvu! Najbolje je da ovaj divan izraz umjetnosti pogledate sami: