Urednici su veliki kreativci, a često i autori – stoga definitivno zaslužuju mjesto pod povećalom!

Biti urednik je vrlo kreativan, ali istovremeno težak posao prepun odgovornosti.

Urednik je osoba koja planira sadržaj izdanja bilo kakve vrste i nadgleda sve pripreme za njihovo objavljivanje! Ovisno o tome čime se točno urednik bavi ovisi i sam opus posla. Postoji tako urednik knjige, časopisa, novina, televizijske ili radijske emisije itd.

Drugim riječima, urednici odlučuju što će od sadržaja ponuditi svojim čitateljima, gledateljima ili slušateljima, tko će i na koji način izrađivati sadržaj, kakav će to biti sadržaj. Kasnije se s osobama koje taj sadržaj izrađuju (pisci, novinari, snimatelji…) dogovaraju što će točno od sadržaja biti objavljeno i u kojem obliku.

Recimo to ovako – urednik je osoba koja donosi sve važne odluke, a na njemu je isto tako odgovornost da se one ostvare! Kao što lutkar u prstima drži puno konaca kojima lutkom upravlja, tako nekako izgleda posao urednika!

Radno mjesto svakog urednika je drugačije – neki rade u tihim uredima, drugi pak posao obavljaju u kaotičnim prostorijama prepunim zvukova tipkovnica, printera i glasova drugih suradnika!

Urednici moraju posjedovati mnogo vještina! Moraju se znati lijepo izražavati (usmeno i pismeno), te moraju biti kreativni, ali i dobri u odnosu s drugima, jer veliki dio posla obavljaju u međusobnoj suradnji sa ostalim suradnicima! Također, budući da je danas sve jako tehnološki, urednici bi trebali znati raditi na računalu. Urednici također moraju imati puno strpljenja, i dobro pamćenje – jer moraju o jako puno stvari voditi računa u isto vrijeme 🙂

Često su urednici ujedno i autori raznih sadržaja, poput knjiga, priča, publikacija i slično, stoga ih definitivno možemo promatrati kao umjetnike!

Priča umjetnika: Kristian Benić

Ako slučajno niste do sad znali, Kristian je glavni urednik Magazina GKR ali i našeg Brickzinea (ovog online kojeg čitate sada i tiskanog izdanja)!

Između sto ostalih stvari koje radi, Kristian je autor knjiga Kako čitati grad kroz bajtove i piksele te e-knjige Geeks Behind the Iron Curtain.

Kao i u Balthazargradu, Kristianovi kreativni kotačići okreću se sto na sat! Zahvaljujući jednom od tih kotačića rodila se ideja o Brickzineu!

Kristian je razmišljao kako djeca danas odrastaju uz mnogo hiper stvari (hiper kupovina, hiper potrošnja, hiper konzumiranje, hiper proizvodnja…) i pomislio je kako neke kvalitetne stvari, među svim tim hiper, lako prođu ispod radara.

Dosjetio se kako bi mogao napraviti Brickzine – mjesto na kojem ćemo učiti, stvarati, pisati i čitati, gledati i slušati, razmišljati i biti kreativni – jednostavno uživati u kvalitetnim sadržajima koje bi nam inače možda i promaknule!

Istražujte naš Brickzine, tekstova i inspiracije ne može zafaliti, a ako vam se jako lista, trk u knjižnicu i pogledajte kako izgleda u tiskanom obliku!