Samo ćemo reći da će nam se ova šalica u rukama s toplom čokoladom ofucati od korištenja ove zime. 🙂

Možda vanjska temperatura baš i ne ostavlja dojam da se približavamo zimi i Božiću, ali naš se odabir slikovnica i dječjih knjiga uvijek negdje u ovo vrijeme počne vrtjeti oko zimskih radosti i Božića. Neke slikovnice i dječje knjige su već tradicija i čitamo ih svake godine u zimsko vrijeme, ali uvijek volimo dodati i neki novi naslov blagdanske tematike. 

Slikovnicu Jedna snježna noć M Christine Butler i Tine Macnaughton, nakladnika Lusio slikovnice, rado čitaju i vole najmlađi čitatelji. Radi se o slikovnici tvrdog uveza koja je svojom veličinom prilagođena čitateljima od 0 do 3 godine iako je vrlo vjerojatno da će se svidjeti i starijima. Osim odlično prilagođene veličine, ovu slikovnicu krase i mekani tekstilni umetci na toploj crvenoj kapici koji se malim, istraživačkim prstićima jako sviđaju, provjereno. A priča je prava božićna, čarobna, uz jednako takve ilustracije.

Axela Schefflera većina roditelja zna kao iznimno talentiranog ilustratora slikovnica planetarno poznate Julije Donaldson. No Scheffler ima i serijal svojih autorskih slikovnica o Pipu i Popi. A u tome serijalu koji izdaje nakladnička kuća Planet Zoe nalazi se i slikovnica Dan za snjegovića. Još jedna od zimskih slikovnica za najmlađe donosi priču o zimskoj igri nerazdvojnih prijatelja koji, ne mogavši se složiti hoće li izraditi snjegozeca ili snjegomiša, moraju izgladiti svađu kako bi se i dalje mogli zajedno igrati.

One malkice starije, već iskusne vrtićarce od 3 do 6 godina vjerojatno će oduševiti odlična slikovnica Pahuljica Mrazić Lucy Rowland i Paule Bowles, u izdanju Turističke naklade.

Dok sam ju čitala s klincima, podsjetila me je na slikovnice o Bubamari Julije Donaldson. Zanimljiva i pustolovna priča u rimi o mačku Djeda Božićnjaka, Pahuljici Mrazić. Možda će klince malo zbuniti to što se mačak zove Pahuljica, kad je mačak, a ne mačka. Taj mačak, kao i sve mačke, voli drijemati i odmarati uz vatricu pa tako gotovo prespava Djedov polazak na Badnjak. Uđe u jednu kutiju kako bi malo razmislio, no zaspe i tu počinje njegova avantura.

Vilenjaci zamotaju kutiju kao dar i ukrcaju je na saonice Djeda Božićnjaka. I sva sreća da se Pahuljica zatekao na saonicama jer uskoro lopovi, zločesti Zlatko i lukava Maja, pokušaju ukrasti sve darove Djeda Božićnjaka. Prava pustolovna i zanimljiva slikovnica s divnim ilustracijama punima detalja oduševit će svakog mališana. A i roditelja, vjerujte. Ovo je prava prilika za glumu, mijenjanje glasova i uživanje s vašim mališanima.

Ela Peroci vjerojatno vam je poznata kao autorica nadaleko poznate Mace Papučarice. Teško da netko za nju nije čuo. Najpoznatija slovenska dječja spisateljica, ovjenčana mnogim nagradama, napisala je mnoge fantastične priče za djecu i mlade. A među njima i Božićnog snjegovića u izdanju Mozaik knjige. To je jedna divna, blagdanska slikovnica koja nosi  poruku pomaganja bližnjem i da je sreća onda kad usrećimo nekog drugog. Pa makar i samom svojom pojavom. Lijepe ilustracije naše poznate i nagrađivane ilustratorice Marsele Hajdinjak oraspoložit će vaše mališane i vas i uvesti vas u pravo  blagdansko raspoloženje.  Baš u ovo vrijeme kad svi razmišljaju što će kupiti bližnjima, ova slikovnica i jedan maleni snjegović od vate podsjetit će nas što je bit Božića. Usrećiti i pomoći, a ne skupi darovi pod božićnim drvcem.

Iako moji klinci nisu ljubitelji  talentiranog Šveđanina Svena Nordqvista, ja definitivno jesam. Već nekoliko godina pokušavam od njih napraviti ljubitelje slikovnica o starčiću Pettsonu i mačku Findusu, no bezuspješno. Zato sam pred prošli Božić odabrala Božićnu kašu umjesto Findusovog Božića, iste nakladničke kuće-Planet Zoe. I to se pokazalo kao pun pogodak. Pročitali smo ju ne trepnuvši i klincima se jako svidjela. A kako i ne bi. Božić, snijeg, jelo, patuljci, Djed Božićnjak, nema se djeci što ne svidjeti.

Ilustracije Svena Nordqvista su zanimljive, duhovite i vrlo, vrlo detaljne. Možete s klincima satima pregledavati njegove slikovnice i pričati o onome što vidite. Čak je i autor sam izjavio da u zadnje vrijeme radi slikovnice u kojima su većinom ilustracije, s vrlo malo teksta i da ga takav rad čini još sretnijim, a da inspiraciju pronalazi u djelima drugih umjetnika, obilazeći umjetničke galerije.

Kad je Školska knjiga izdala glazbene slikovnice iz serije Orkestar priča priču, moji klinci su se oduševili već prvim čitanjem i slušanjem. Slikovnica Orašar napisana je prema bajci E.T.A.Hoffmanna, a oživljava glazbom Petra Iljiča Čajkovskog. U ovoj priči iz klasičnog baleta koju je prepričala Katie Flint, djevojčica Klara od svog ujaka za Božić dobiva Orašara – kositrenog vojnika koji u ponoć oživljava i bori se protiv Kralja Miševa, a Klara zajedno s njim odlazi do Kraljevstva Slatkiša i doživljava brojne avanture sve do povratka u svoj dom.

Priču svi manje-više znaju, ali ono što će vas totalno raspametiti su ilustracije. Ilustratorica Jessica Courtney-Tickle ima čarobnu ruku. Toliko boja i detalja uz glazbeni predložak pružaju zaista neponovljiv zimski i blagdanski doživljaj.

Vjerujem da ste svi u nekom trenutku u svom životu pročitali Božićnu priču Charlesa Dickensa Ili barem pogledali crtani film. I nakon više od 170 godina otkad je napisana, jednako je omiljena i pravi klasik među božićnim pričama za školarce i odrasle. Naš najstariji dječak je ovu prekrasnu dječju knjigu dobio za svoj rođendan, a radi se o lijepom izdanju nakladnika Forum s mekanim, luksuznim umetcima na koricama.

Priču je djeci školskog uzrasta prilagodila Katrin Hoffmann, a ilustrirala Ute Simon. Na sam Božić, Ebenezera Scroogea, ne baš najboljeg čovjeka na svijetu, posjete tri duha koji ga odvode kako bi vidio svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. To putovanje ostavi na njega toliki utjecaj da on promijeni svoj život iz temelja i postane jedan sasvim novi čovjek. Blagdanska priča s odličnom porukom i odlične, vrlo realistične ilustracije svidjet će se klincima, i mlađima i starijima.

Naš favorit među božićnim i zimskim slikovnicama i knjigama od prošle je godine Snježna sestra, nakladničke kuće Ljevak. Iako je sama priča tužna, nosi u sebi neku blagdansku čaroliju i dira ravno u srce. Kristian je uskoro jedanaestogodišnjak koji je oduvijek volio Badnjak jer je tada i njegov rođendan. Ali ovaj Božić nije nimalo sličan onima prošlih godina. Kristian i njegovi roditelji oplakuju smrt Kristianove starije sestre koja je tog ljeta umrla. No, sve se mijenja kad upozna veselu djevojčicu Hedvigu koja jednostavno obožava Božić i sve vezano uz njega.

Autorica Maja Lunde tako vješto priča ovu blagdansku priču da ćete gotovo do samog kraja biti u neizvjesnosti i nesvjesni svih okolnosti priče, a ilustracije Lise Aisato se ne mogu opisati riječima. Likovi iz knjige izgledaju kao da su živi, prepuni sitnih životnih detalja i boja. Ova će vas dirljiva blagdanska priča ugrijati i na najvećim zimskim minusima.

A ako vam ovo nije dovoljno i tražite još prijedloga za zimske i blagdanske dane, naše najdraže slikovnice i dječje knjige (sve pročitane) s ovom tematikom su:

🎄 Snježna sestra, M.Lunde i L.Aisato, Ljevak (6+)
🎁 Pip i Popi – Božićno drvce, A.Scheffler, Planet Zoe (2+)
🎄 Findusov Božić, S.Nordqvist, Planet Zoe (3+)
🎁 Božićna kaša, S.Nordqvist, Planet Zoe (3+)
🎄 Mehanički Djed Mraz, S.Nordqvist, Planet Zoe (3+)
🎁 Petra slavi Božić, A. de Petigny i N.Delvaux, Forum (3+)
🎄 Božićna priča, C.Dickens i U.Simon, Forum (6+)
🎁 Heidi slavi Božić, J.Spyri i MJ.Maury, Forum (6+)
🎄 Medo Tobi u kući Djeda Božićnjaka, H.Bieber, Forum (2+)
🎁 Jakov i božićno drvce, S.Deredel Rogeon i G.Mazali, Forum (3+)
🎄 Pahuljica Mrazić, L.Rowles, Turistička naklada (3+)
🎁 Jedna snježna noć, M.Christina Butler i T.Macnaughton, Lusio (2+)
🎄 Orašar, K.Flynt i J.Courtney-Tickle, Školska knjiga (3+)
🎁 Božićna priča, S.Veronek Germadnik i K.Petruša, Školska knjiga (6+)
🎄 Polarni ekspres, C.Van Allsburg, Školska knjiga (3+)
🎁 Božićna tišina, V.Anić i V.Čižmek, Školska knjiga (3+)
🎄 Glazbene čarapice, N.Vađić i A.Kadoić, Sretno srce (3+)
🎁 Zaposleni Djed Mraz, Naša djeca (2+)
🎄 Strka frka Djeda Mraza, Naša djeca (2+)
🎁 Pismo Djedu Mrazu, N.Taylor, Naša djeca (3+)
🎄 Dolazi nam Božić, N.Iveljić i G.Gottsclich, Naša djeca (3+)
🎁 Pahuljaste priče za božićno jutro, Naša djeca (3+)
🎄 Božićne snjegopriče, Naša djeca (3+)
🎁 Fina Nina i divotan Božić, J.O˙Connor i R.Preiss Glasser, Algoritam (3+)
🎄 Za Božić sam sigurno doma, H.Hobbie, Algoritam (3+)
🎁 Pisma Djeda Božićnjaka, J.R.R.Tolkien, Algoritam (6+)
🎄 Istinita priča o Djedu Mrazu, A.Spicher, Algoritam (3+)
🎁 Medvjedići spašavaju Božić, J.i S.Berenstain, Algoritam (3+)
🎄 Sretan Božić, Piko!, E.Hill, Mozaik knjiga (2+)
🎁 Božićni dar, M.Lovrak i Ž.Mezić, Mozaik knjiga (3+)
🎄 Božićni snjegović, E.Peroci i M.Hajdinjak, Mozaik knjiga (3+)
🎁 Anica i velika tajna, D.Muck i A.Košir, Mozaik knjiga (6+)
🎄 Maša i Božić, S.Pilić i N.Barun, Mozaik knjiga (6+)
🎁 Maja i božićna želja, G.Delahaye i M.Marlier, Profil (6+)
🎄 Božićna bajka, N.Iveljić i P.Vončina, Tipex (3+)
🎁 Oh, ti, radosna večeri!, Svjetlan Junaković, Kašmir promet (3+)
🎄 Patuljak Velibor, S.Trojak, Slovo (3+)
🎁 Božić velikih čuda, M.Radalj i A.Petrlik Huseinović, Dječja knjiga (6+)
🎄 Sretan Božić, mala krtice!, O.Lallemand i C.Frossard, Znanje (3+)