Svašta u životu može biti nezgodno, ali kada ti nestane baš cijeli mjesec. Uffff…

Svakodnevno svjedočimo brojnim klimatskim promjenama. Izađeš na vrelu ulicu, ali moraš sa sobom imati kišobran i jaknu jer svakoga trena može se pojaviti crnomanjasti oblak koji u sebi krije pljusak.

Ćudljiv je srpanj ove godine, u ponedjeljak bude ugodno toplo, utorak obilježi sparina, srijeda miriši na kišu, četvrtak bude bolno kišan i vjetrovit, petak poštenski prohladan, a ni subotom ili nedjeljom ne možemo planirati duži ostanak na otvorenome jer se prijeteći oblaci stalno pojavljuju i kvare nam planove, ometaju i prekidaju druženja…

Nestao prvi mjesec

Svima je jasno da je vrijeme poprimilo ljudske značajke, a za to su zaslužni upravo ljudi. Nema više da zimski praznici prođu u znaku sanjkanja, o “bijelom Božiću” možemo samo sanjati. Nema više ni toga da ljetne praznike obilježavaju topli mjeseci i pokoji osvježavajući pljusak, sada je bujni pljusak gotovo pa svakodnevica. Iz dana u dan trpimo temperaturne šokove jer, buni se ranjena priroda.

Da bi došlo do stabilnosti, potrebna je stalna edukacija, sve generacije moraju biti svjesne štetnog čovjekovog utjecaja na prirodu koja je direktno vezana uz naše živote, neovisno o tome gdje živimo. Pljuskovi i poplave koje dolaze s njima pogađaju sve društvene slojeve i lokacije, nisu izbirljivi.

Ekološke poruke ima u sebi priča “Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom” (Mala zvona, 2020.) koju je napisao Josip Čekolj, a ilustrirala Kaja Kajfež. Priča govori o djevojčici Srni (koja je neiskvarena, vesela i znatiželjna poput te životinje), povezana je s prirodom, a živi s bakom. Gdje su joj roditelji? To sada uopće nije važno pitanje.

Važno je da Srna shvati kako je nestao Siječanj, nema ga na kalendaru. I baki taj nestanak bude čudan.  Zašto je nestao prvi mjesec, koji je razlog tome? Da bi saznala razlog, Srna odluči krenuti na put, u avanturu. Društvo će joj praviti patuljak Mak, simpatičan “hižar” ili kućni duh kojega, kako pretpostavljate, ima svaka kuća.

Ne bi bilo dobro

Dok nastoje shvatiti razloge zašto je Siječanj naglo nestao, Srna i Mak susreću ostale mjesece u godini koji im objašnjavaju da nije u pitanju hir, već da se Siječanj uistinu nečega s dobrim razlogom boji. Upoznaje Srna i različita bića koja joj pomažu u poučnoj avanturi. Ujedno Srna stekne i novog prijatelja jer i ona ima potrebu za srodnom dušom s kojom bi mogla ugodno provesti vrijeme…

Zašto je Siječanj važan i neophodan dio godine? Može li se normalno živjeti bez Siječnja? Do kakvih promjena dolazi u prirodi? Kamo nas vode drastične klimatske promjene? Čemu koji mjesec služi? Na ova i još brojna ekološka pitanja priča “Srna i Mak” nudi pametne i prigodne odgovore.

Ne bi bilo nimalo loše da se priča “Srna i Mak” pročita i analizira u sklopu redovne nastave ili pak u kućnom ambijentu, čisto da Siječanj zaista ne bi iščeznuo iz naših života, što bi izazvalo nove nestabilnosti. Opomene nikada nisu naodmet kako ne bi postale stvarnost…