S rubova sportske kulture David donosi odličnu pričicu. Nikad se ne sramite svog plišanca.

Kombinacija imena i rimske brojke prvo će vas asocirati na rimskoga papu ili možda na jednoga od vladara, bilo iz srednjega vijeka ili novoga vijeka. U svakome slučaju, pred vama se nalaze jedino povijesne asocijacije koje ste zadnji put riješavali (ili trenutno riješavate) u srednjoj školi.

Međutim, Hennes IX. nije papa, nije vladar, on je – koza. Točnije, koza 1. FC Kölna.

Molim? Upravo tako. Saslušajte me.

Bez koze nigdje!

Hennes IX. je početkom mjeseca na stadionu njemačkoga prvoligaša naslijedio Hennesa VIII. na mjestu službene maskote te je time nastavio tradiciju započetu prije 68 godina kada je tadašnji voditelj cirkusa u Kölnu odlučio nogometnom klubu darivati kozu za sreću. Trenera Hennesa Weisweillera nije trebalo nagovarati – promptno je prihvatio kozu u svoju momčad te ju je nazvao – Hennes. Ljubav na prvi pogled.

Kada su se počele redati pobjede (i naslovi), Hennesa su zavoljeli i navijači i čelnici. Od 1954. godine koza je postala sastavni dio kluba (divan grb), a 1978. godine koza je dobila i svoju pjesmu. Da, koza je postala dio navijačke subkulture što pokazuje niz slučajeva – od navijanja u zoološkom vrtu do ispričavanja samih igrača kozi. Dok repertoar nas običnih navijača sačinjavaju šalovi i dresovi, u Kölnu navijači sa sobom nose plišane Hennese. Odrasli muškarci koji navijaju sa plišanim kozama – sada ste vidjeli sve.

Kozom se ne rađa, kozom se postaje!

Ne želimo da naša maskota ikada mora doživjeti bol na našem stadionu” kazao je direktor kluba Alexander Wehrle kada je shvatio da je starost došla po Hennesa VIII. Prije njegove abdikacije, trebalo je samo riješiti pitanje nasljednika. S obzirom da se ono ne riješava primogeniturom već demokracijom, pred navijače je stavljen izbor od nekoliko koza među kojima se miljenikom publike pokazao – Berti! Tako je – kozom se ne rađa, kozom se postaje!

Sa suzom na rogu, Hennes VIII. poslije 11 dugih godina kroz kojih je klub pratio u dobru i zlu može u miru provesti umirovljeničke godine u gradskom zološkom jer zna kako ga naslijeđuje dostojna koza.

Tome se nadaju i navijači koji se nadaju kako će im Hennes IX. donijeti još više sreće. I plišića. I bodova.