Znanost je zabavna – preporuke slikovnica za buduće znanstvenike i druge genijalce

Priče

Potrebna je samo mala iskra da „zapali” dječji um, tvrdi dr. sc. Nikola Poljak, sveučilišni profesor fizike i autor serije slikovnica Fizika za djecu. Taj popularizator znanosti koji neizmjerno uživa u prenošenju znanja mladim generacijama jedan je od trideset najinteligentnijih testiranih ljudi na svijetu. Njegove su slikovnice pravi domaći bestseleri u kojima ne uživaju samo djeca nego i odrasli među kojima su i oni koji otvoreno priznaju da su tek čitajući Fiziku za djecu – Mehaniku shvatili Newtonove zakone gibanja.

U Mjesecu dječje knjige, u kojemu su najljepše knjige za djecu u izdanju Školske knjige snižene do 50 posto (do 31. ožujka), preporučujemo djeci i roditeljima najzanimljivije slikovnice i ilustrirane knjige iz STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) koje mogu čitati, rješavati mozgalice i matematičke trikove te uživati u obilju dinamičnih aktivnosti među kojima izdvajamo gradnju kolonije na Marsu i uvijek privlačne pokuse koji jamče urnebesnu obiteljsku zabavu u kućnom laboratoriju.

Cécile Jugla, Jack Guichard: Zabavna znanost – Krumpir

Promatrati promjene, izvoditi pokuse… najbolji je način da se upozna i razumije znanost. U to je uvjerena i Cécile Jugla, autorica knjiga za djecu. Zato je s Jackom Guichardom smislila zbirku pokusa koja važna znanstvena načela nastoji učiniti zanimljivima i pristupačnima djeci. Njihove izvrsne edukativne slikovnice Zabavna znanost – Krumpir, Zabavna znanost – Sol i Zabavna znanost – Papir ilustrirao je Laurent Simon, a s francuskog jezika prevela dr. sc. Vjera Lopac.

Svaka slikovnica iz serijala sastoji se od deset jednostavnih pokusa koji će zabaviti cijelu obitelj i otkriti neka od važnih znanstvenih načela. Izvodeći pokuse iz knjige Zabavna znanost – Krumpir, djeca će uz igru usvojiti pojmove kao što su osmoza, Arhimedov zakon i Maillardova reakcija. Usto će naučiti kako se krumpir može probušiti kartonskom slamkom i kako pripremiti dobar pire od krumpira ili hrskav čips. U istoj seriji slikovnica doznat će, među ostalim, kako papirom rezati bananu te kako s pomoću soli napraviti vulkan.

Nikola Poljak: Fizika za djecu – Energija

Ranim upoznavanjem sa STEM područjem mladima se pruža mogućnost shvaćanja svijeta i pojava koje nas okružuju, ističe fizičar Nikola Poljak. Njegove inovativne i zabavne slikovnice iz serije Fizika za djecu koje je šarmantno ilustrirala Tena Letica omogućuju najmlađima da na jednostavan i lak način shvate složene fizikalne koncepte te zavole fiziku. U slikovnici Fizika za djecu – Energija mali će čitatelji, primjerice, doznati da energija postoji u raznim oblicima, da ne može sama nastati i nestati, nego se mijenja iz jednog oblika u drugi.

Serija slikovnica za buduće genijalce sastoji se od jedanaest naslova. Uz Energiju to su: Tlak, Električna struja, Valovi, Kvantna fizika, Entropija, ABC fizike, Mehanika, Nuklearna fizika, Optika i Toplina. Može li fizika istodobno biti ozbiljna i zabavna? Kakve veze imaju fizikalne zakonitosti s kukuruzom, narom, šljivom, kokosom i graškom? Odgovore potražite u biblioteci Fizika za djecu u kojoj je na popularnoznanstveni način predstavljena znanost koja je promijenila 20. stoljeće.

Anne Weltman: Knjiga o matematici – pustolovine u svijetu oblika i brojeva

Svi znamo da su aritmetika, razlomci i jednadžbe dio matematike. Ali često ne primjećujemo da je matematika prisutna u svakom dijelu našeg života, od naših gradova do naših vrtova, od prometa do vremenskih uvjeta. Ona je neiscrpno vrelo fascinacije predstavljeno u zanimljivu djelu Knjiga o matematici – Pustolovine u svijetu oblika i brojeva Anne Weltman i ilustratora Paula Bostona te u prijevodu dr. sc. Darija Hrupeca.

Knjiga o matematici sadržava stotine nevjerojatnih, začuđujućih i divnih činjenica o matematici. Otkriva nam učinke matematike na život čovjeka, biljaka i životinja te njezine utjecaje na razna područja života: likovnu i glazbenu umjetnost, arhitekturu, sport, nove tehnologije i dr. Možemo je čitati bilo kojim redoslijedom – početi od naslovnice i nastaviti do samoga kraja ili listati nasumce i zadubiti se u što zanimljivo.

Čitatelji će upoznati slavne matematičare, krafnu s rupom koja se može pretvoriti u šalicu kave i biljku koja zna brojiti. Otkrit će koliko bi puta trebalo saviti list papira da bi njegova debljina odgovarala udaljenosti do Mjeseca i kako je zbog male matematičke pogreške pala svemirska letjelica vrijedna 750 milijuna kuna. Usput će svladati neke matematičke trikove, upoznati neprobojnu tajnu šifru i ispitati svoje umne sposobnosti s pomoću nekoliko mozgalica.

Rachel Ignotofsky: Žene u znanosti – 50 neustrašivih predvodnica koje su promijenile svijet

U ovoj privlačno napisanoj i atraktivno ilustriranoj knjizi, bestseleru New York Timesa, čitatelji svih dobi pronaći će pregršt nevjerojatnih informacija o izazovnim profesionalnim putovima i znanstvenim otkrićima pedeset zapaženih žena iz STEM područja. Glasovita fizičarka Lise Meitner, koju su nazivali njemačkom Marie Curie, svojedobno je morala raditi bez plaće u Institutu za kemiju u Berlinu, bio joj je zabranjen pristup laboratorijima, pa je svoje pokuse iz radiokemije obavljala u vlažnom podrumskom prostoru.

Mnoge žene u povijesti nisu dobile zasluženo priznanje i danas su zaboravljene. Njima u čast Rachel Ignotofsky napisala je i ilustrirala knjigu Žene u znanosti – 50 neustrašivih predvodnica koje su promijenile svijet (hrvatski prijevod dr. sc. Vjere Lopac) i dnevnik za nova otkrića i velike ideje Volim znanost. Namijenila ih je, među ostalima, djevojčicama koje se igraju s kukcima, promatraju zvijezde i izluđuju svoje roditelje rastavljajući stare uređaje na dijelove. Nada se da će njezina knjiga potaknuti djevojčice i žene da ostvare svoje snove.

Jana Glatt: Izgradi svoju koloniju na Marsu

„Kad ste jednom u dalekim prostranstvima svemira, shvatite značenje onoga što nas ujedinjuje. Potrudimo se raditi zajedno kako bismo prevladali razlike koje nas dijeleˮ, izjavila je slavna inženjerka i astronautkinja Valentina Tereškova, prva žena koja je letjela u svemir.

Među djevojčicama i dječacima uvijek ima onih koji su spremni zakoračiti tamo kamo nije nijedan Zemljanin nikada prije. Izgradi svoju koloniju na Marsu Jane Glatt pravi je izazov za te međuplanetarne istraživače. Potreban im je samo istraživački i graditeljski duh, a sve ostalo čeka ih u ovom kompletu koji uz upute sadržava i više od 20 modela za slaganje svega što im je potrebno kako bi im na Crvenom planetu bilo barem toliko ugodno kao na dobroj staroj Zemlji.

Dobra je vijest da će u tren oka imati vlastitu svemirsku raketu, terenski rover, izvidničko vozilo, letjelicu kolonije, svemirsku postaju i sva ostala svemirska pomagala. I bez brige, za to im neće biti potrebna hrpa alata ni velika garaža na kraju grada. Bit će dovoljno samo istisnuti dijelove modela iz ovoga kompleta i spojiti ih međusobno te, naravno, uživati u danima i satima svemirski dobre zabave.

Rob Colson i R. Eric Smith: Fizika i ja – Gradim, istražujem i učim

„Kad volite znanost, jedino što želite jest da nastavite raditiˮ, tvrdila je teorijska fizičarka Maria Goeppert-Mayer koja je veći dio svojeg života radila za malu ili nikakvu plaću. Usprkos tomu, riješila je jednu od velikih tajni svemira i dobila Nobelovu nagradu. Ako se ta znanstvenica bavila fizikom radi čistog zadovoljstva, posve neovisno o novčanoj naknadi, itekako vrijedi upoznati tajne koje krije svijet fizike. U tome će djeci pomoći komplet za slaganje Fizika i ja – Gradim, istražujem i učim autora Roba Colsona i ilustratora R. Erica Smitha te Beehive Art Agency u hrvatskom prijevodu Filipa Šterca.

U kutiji će pronaći sve dijelove potrebne za izradu staze za spust kuglice: kartonske listove s uzorcima za slaganje te nekoliko matica i vijaka. Na stazi za spust provjerit će znanstvena načela obrađena u svakom poglavlju. U kompletu se nalazi i knjižica Gradim, istražujem i učim! s pomoću koje će djeca istražiti i ostale tajne fizike te izvoditi vlastite pokuse u svojemu malom kućnom laboratoriju igre i zabave.