Naše velike preporuke su ti kao onaj trenutak u kojem uđeš u kuhinju i želiš napraviti toplu čokoladu, nemaš baš ni čokolade ni mlijeka, ali svejedno se hrabro upustiš u avanturu. 🙂

Za početak, mora nam biti toplo. Da Božić ne bude tužan, ispleti džemper ružan. 🙂 Iskreni smo prema sebi. Početnici smo, vjerojatno i ti, ne znaš plesti, ne očekuj sada neka čuda, ali samo isprati korake o kojima smo davno pisali. Ovdje puno toga piše uz video tutoriale…

Ali čekaj, čekaj malo, odmah greška u koracima. Prije pletenja, nismo stavili nikakvu muziku. Nama ove godine pašu Fontaines D.C. Kažu znalci poput našeg DJ-a Kome da ćete o ovim irskim post punkerima, kojima su inspiracija podjednako i James Joyce i filmski serijal “Kum”, još puno puta čitati. Mi slušamo.

Sada kada smo si stavili žestok zvuk možemo dalje.

Blagdani su naravno vrijeme čestitanja, a kako ono može biti originalno pokazuje ova DIY “poskočna” čestitka. Papirići, kartončići, rezanje, naš svijet…

Predlažemo i DIY tutoriale s fimo masom koja izgleda kao plastelin, ponaša se kao plastelin, ali je nešto posve ludo (recimo, čaša za olovke obložena fimićem).

Ako si već u điru zaposlenih ruku i prljanja sobice ulovi se i DIY znanstvenih projekata, napravi kristale, doma!

Ili ako ti je baš jako do topline napravi lavu jer osim što je lijepa možete isto svašta naučiti o kemiji.

Mala pauza s igranjem. Igraj Unto The End (PC, Nintendo Switch, PS4, Xbox One, Google Stadia), platformer koji pokazuje kako shvaćanje i prihvaćanje drugog može biti tvoje najjače oružje u divljini.

U jednom super stripu čeka te i Antarktika. Šesti kontinent. 14 milijuna kilometara kvadratnih. Ledeni plato nataknut na stjenovito tlo. Najsuši, najhladniji, najnepristupačniji kontinent. Kontinent superlativa. Svijet krajnost. Tamo te vodi grafički roman Mjesec bijele boje.

A kada ti dođe da sam napraviš polarnu oluju prioni na fora DIY i znanstveni projekt za učenje o vremenu. Čeka te prava oluja u staklenci. Ili tvoja privatna Antarktika.

Za manje zimogrozne možda kad već nemamo snijega tu su DIY papirnate pahuljice.

Avantura, avantura nam dajte. Višnju ste možda već upoznali, a tu je i njen novoobjavljeni Višnjin dnevnik: Pet blaga. Vrh.

Kako te priče iz stripova pretvoriti u crtane filmove pomaže Toontastic 3D, odlična aplikacija za 3D animaciju! Namijenjena je uzrastu 6+ i vrlo je jednostavna za korištenje (prstom se navodi lika kojeg animiraš)

Volite li Lego, animaciju i uživali ste u Lego filmovima obavezno pogledajte ovaj tutorial na YouTubeu i snimite svoj vlastiti Lego film tijekom praznika!

Želiš li nešto dobro za gledanje tu je novi animirani film iz znamenitog Pixara koji uvijek iznova pomiče granice u svijetu animacije (vidi : Priču o igračkama, Izvrnuto obrnuto, U potrazi za Nemom, Nebesa, WALL-E) zove se Duša (Soul). Obavezno pogledati (u kinima koja su još uvijek otvorena).

Ok, opet malo na igru pred ekranom. S dolaskom zime znamo kako dolazi i ljetna nostalgija s kojom će nam ovoga puta pomoći Albina ljetna avantura na izgubljenom otoku. Zaigraj Alba: A Wildlife Adventure (PC, PS4, Xbox One).

E, a prava stvar su stripovi o Batmanu. Oni koje objavljuje Fibra su možda za one malo zrelije, ali su sjajni. Čovjek koji se smije je jedan iz serijala. To je naravno Jokeeeeeer!

Nisu svi stripovi na papiru. Ako koristite Instagram evo jednog odličnog stripa.

Preporučujemo i Wingspan (PC, Nintendo Switch) što je igra s kartama poslije koje nećete moći prestati gledati kroz prozor i nabrajati ptice u vašem kvartu.

Ova zemlja nikad nije dovoljna. Ni planet Zemlja. Tu je zato Per Aspera (PC). Postanite vladar planeta u najnovijem planetarnom simulatoru koji će mnoge podsjetiti na klasik Factorio.

Nikad dosta neobičnih istraživanja ni uz Bugsnax (PS4/5, PC). Potraga za izgubljenom istraživačicom odvest će vas na otok pun (jestivih) buba u obliku vaše najdraže hrane. Njihova varijanta pauka zove se Fryder i ima krumpiriće umjesto nogu.

Nije dobro ostati samo u digitalnoj prirodi. Mali odmor od ekrana čeka te u proljeće, pa je tu nešto za sve ljubitelje “uradi sam” vrtlarenja:

Možda je ova zima vrijeme za učenje jezika. Želite li napokon shvatiti dijaloge u anime crtanima koje gledate ili pak razumjeti riječi najnovijeg K-pop hita koji vam se mota po glavi u zadnje vrijeme možete krenuti učiti i japanski i korejski i još bezbroj stranih jezika i to besplatno uz Duolingo.

Naravno, društvenih igara nikada dosta iako druženja baš nisu na dobrom glasu. Već smo ti preporučivali Ticket to ride Europe, Dixit, Mysterium, a evo ti i još dvije. 7 Wonders duel je inačica društvene igre 7 wonders i namijenjena je igri dva igrača. S obzirom da je u posljednje vrijeme teško okupiti veće društvo, ovu ćeš igru moći igrati i sam s bratom ili sestrom. Igra se s kartama. Neke karte imaju trenutni efekt, dok neke osiguravaju bonuse i nadogradnje u kasnijem tijeku igre. Neke karte osiguravaju popuste pri budućim kupovinama, a neke vojnu moć kojom ćete nadjačiti svoje susjede.

Tu je i Settlers of Catan, jedna strateška igra koju može igrati cijela obitelj. Malo toga u ovoj igri ovisi o sreći, a puno toga o tvojim vještinama taktiziranja. Igrači na otoku Catan grade svoje ceste, naselja i gradove skupljajući različite resurse (drvo, kamen, ciglu, žito, ovce) i trgujući s njima.

Uz sve ovo svakako istraži o nanosatelitima, o njima smo pisali, možda ćeš jednog dana lansirati svoje satelite u svemir.

A ako nisi baš ta vrsta geeka možda imate višak čarapa u kući? Možete ih iskoristiti i napraviti “mace čaraparice”. Evo kako:

Za kraj naravno gdje bi mi bili da ne preporučimo igranje novog Crash Bandicoota.

Uz njega fino paše kakva topla čokolada, ovaj put na štapiću.

A poslije svega postani maher u pisanju pisma. Komunikacije i prijatelja nikada ne nedostaje! Posebno sada.